Nyheter

Nästa steg mot automatiserad körning

Med mjukvarugeneration 3.0 adderar Volkswagen flera nya funktioner till den eldrivna ID.-familjen som förbättrar användarupplevelsen och optimerar laddningskapaciteten.

Genom att använda sig av molndata och den senaste generationen förarassistanssystem tar Volkswagen också nästa steg mot automatiserad körning.

Som en del av ACCELERATE-strategin fortsätter Volkswagen sin omställning till att bli en mjukvaruorienterad mobilitetsleverantör – som erbjuder uppdateringar även över nätet. ID.-familjen banar vägen för detta och köpare av nya ID.-bilar kommer omedelbart att kunna dra nytta av den nya mjukvaran. Ägare av redan levererade ID.-bilar kommer att få del av dessa uppdateringar utan kostnad via en uppdatering över nätet från och med andra kvartalet 2022.

Vissa av de nya funktionerna kommer dock kräva ny hårdvara från fabrik och kan därför inte erbjudas till redan levererade bilar. Mer information av uppdateringen som sker över nätet presenteras senare. Samtliga ID.5 och ID.5 GTX kommer att levereras med 3.0 som standard.

– Nya ID. Software 3.0 är en uppgradering för hela ID.-familjen. Vi tar våra produkter till en ny nivå av funktionalitet eftersom vi arbetar snabbare, är mer uppkopplade och mer kundorienterade. Återigen lever vi upp till vårt löfte om att erbjuda högkvalitativ teknik och innovationer i alla segment, säger Thomas Ulbrich, medlem i Volkswagens ledningsgrupp med ansvar för teknisk utveckling.

Intelligenta assistanssystem, bland annat Travel Assist med molndata

”Travel Assist med molndata”* (tillval) håller automatiskt bilen i mitten av sitt körfält. Systemet anpassar sig efter körstilen och kan även köra längre till vänster eller höger i körfältet istället för exakt i mitten.

Det kan också hålla avståndet till framförvarande fordon och kan hålla den förinställda hastigheten. I kombination med navigationssystem, som är standard i Sverige, får Travel Assist också förutseende farthållarfunktion. Hastigheten kan då, inom systemets gränser, anpassas till lokala hastighetsbegränsningar och vägavsnitt såsom kurvor och rondeller.

Se animering om ”Travel Assist med molndata”

Se film om ”Travel Assist” (lång)

Se film om ”Travel Assist” (kort)