Nyheter

ABB-teknik hjälper Köpenhamns flygplats att bli Danmarks största laddplats för elfordon

Laddningsinfrastrukturen från ABB ingår i ett långsiktigt avtal och kommer att spela en viktig roll i att hjälpa Köpenhamns flygplats Kastrup (CPH) att uppnå koldioxidneutralitet i verksamheten till 2030. Under de kommande tio åren kommer ABB att tillhandahålla energikoncernen EWII med 1 350 elfordonsladdare för installation vid en av Skandinaviens mest högtrafikerade flygplatser.

Det blir Danmarks största anläggning för laddning av elfordon. De första 180 AC-laddarna och 15 DC-snabbladdarna installeras under 2022. Ekonomiska detaljer kring kontraktet har inte redovisats.

– Vi är glada att kunna stötta Kastrup i deras övergång till en mer hållbar verksamhet med vår breda portfölj av högkvalitativa laddlösningar, säger Frank Muehlon, global vd för ABBE-mobility. Vi är övertygade att detta inte bara kommer att bli en inspiration för andra flygplatser i Danmark utan också i andra länder och att det än en gång kommer att visa på de möjligheter och fördelar som finns med ren, tyst och flexibel elmobilitet.

Kastrup letade efter en holistisk laddlösning för sina över 80 000 dagliga resenärer och medarbetare med elfordon som parkerar på anläggningen. Lösningen behövde också betjäna fordon som har behov av snabbare laddning, som taxibilar som släpper av resenärer och olika företag inne på flygplatsen som hanterar transporter, bagage och catering.

För att tillgodose detta behov slog sig EWII samman med ett antal partners, inklusive ABB, för att tillhandahålla de 1 350 laddpunkterna. Laddinfrastrukturen består av laddare från ABB:s hela portfölj, från laddboxen Terra AC på 22 kW till nyligen lanserade Terra 360, världens snabbaste kompletta elfordonsladdare som kan leverera 10 mils räckvidd på mindre än tre minuter och är den enda laddaren som är utformad speciellt för att ladda upp till fyra fordon samtidigt.

– Med ABB som vår e-mobilitetspartner har vi säkerställt tillgången till ett brett sortiment av lösningar som kan ladda allt från bilar till bussar och lastbilar. Dessutom var det avgörande för oss och flygplatsen att laddstationerna är tillförlitliga och håller högsta kvalitet. ABB är en erfaren global partner som bidrar till att driva innovationer inom laddinfrastruktur för elfordon och levererar på alla parametrar, säger Jesper Nicolaisen, chef för Wholesale på EWII.

Foto: Copenhagen Airport