Nyheter

Däckspecialisternas riksförbund: ”Orimligt att alla måste ta av dubbdäcken nu”

”Sverige är ett avlångt land med olika förutsättningar för vårens ankomst. Däckbranschen uppmanar regeringen att se över skiftestiderna. En bättre anpassning till väder och ny teknologi kan förbättra både miljö och säkerhet.”

Det skriver Anna Ljungdell och Fredrik Ardefors från Däckspecialisternas riksförbund i en debattartikel i Expressen:

”Varje vår ska bilägare skifta från de lagstadgade vinterdäcken till sommardäck. Ungefär hälften av vinterdäcken är dubbade och får inte användas efter den 15 april. Före 1 april måste de dock användas. Dubbdäcksanvändningen dominerar i norra Sverige där över 95 procent ser dem som nödvändiga för säkerhet och framkomlighet. I södra Sverige gäller det omvända att dubbfritt dominerar, 67 procent, och i Mellansverige förekommer följaktligen en blandning, exempelvis Stockholm med 46 procent dubbat.”

”De två korta veckorna som hela landets dubbdäck ska skiftas utgör en utmaning för såväl branschen som för privatpersoner. Ofta sammanfaller dessutom perioden med påsklovet då många kör till fjällen. Det handlar om en enorm kraftansträngning för att med extrapersonal skifta hjul på över 2 miljoner bilar på så kort tid. Dessutom ska en del däck bytas ut osv. Det finns en risk att kvaliteten blir lidande när okvalificerad personal ska skifta på kortast möjliga tid, liksom risker för arbetsskador. ”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.expressen.se/debatt/orimligt-att-alla-maste–ta-av-dubbdacken-nu/