Nyheter

AI kan minska tågförseningar – ny svensk uppfinning

Tågförseningar är inte ovanliga under påsken – en av årets mest intensiva resehelger. Nu släpps en svensk uppfinning som med hjälp av AI både kan göra tågen mer pålitliga och förbättra resenärernas möjligheter att få koll på läget.

Den nya tekniken finns i dag som en chattbot.

Under påsken reser svenskar till olika delar av landet för att vara med familj eller njuta av säsongens sista skidtur. För att göra svenskarnas tågresande i påsk mer smidigt lanseras nu Railbot the Chatbot – världens första AI-baserade chattbot. Den ger resenärer en snabbare och mer exakt prognos på när tåget kommer fram. Bakom initiativet står svenska techbolaget The Train Brain i samarbete med Microsoft Sverige och Knowit.

– Vid trafikstörningar drabbas alltid resenärerna hårdast och ofta finns det ingen att vända sig till. Därför ska det bli spännande att se hur den här typen av AI kan bidra till bättre information för tågresenärer, säger Emil Frodlund, talesperson för Resenärerna – riksorganisationen för kollektivtrafikens konsumenter.

Railbot the Chatbot finns på Facebook Messenger. Resenärer ombord på försenade tåg kan genom chattboten få mer exakta ankomstsprognoser än från någon annan källa. Det blir dessutom möjligt att jämföra punktligheten hos tåget man reser på jämfört med andra avgångar för samma sträcka.

– Det är bråttom att ställa om till mer hållbart resande, annars når vi inte klimatmålen. Då är det absolut nödvändigt att tåg och bussar blir mer pålitliga. Vad alla ännu inte vet är att AI kan hjälpa oss att lösa det problemet. Railbot the Chatbot är ett av många sätt att visa upp hur AI och data snabbt kan bidra till att göra tågen mer konkurrenskraftiga mot bil och flyg. Det är bråttom att förändra våra resvanor, säger Jonas Järnfeldt, vd för The Train Brain.

AI kan minska tågförseningar

I dag är cirka 70 procent av den svenska järnvägen enkelspårig. Det gör att de tusentals tåg som åker längs den bara kan mötas på vissa platser runtom i landet. Om ett tågmöte inte går att genomföra som planerat skapas en dominoeffekt där tågen bakom också missar sina inplanerade tågmöten och hamnar efter i schemat.

Faktum är att det är en av de vanligaste orsakerna till att tåg blir försenade. Med hjälp av AI är det möjligt att exempelvis göra tidtabellerna mindre känsliga för förseningar eller erbjuda trafikledningen bättre beslutsstöd för att lösa problem i realtid i tågtrafiken.

– Trafikledning av tåg är ett område där vi idag ger människor i uppdrag att under stor tidspress lösa problem med komplexa systemeffekter. En försening i Lund skapar följdeffekter som kan fortplanta sig upp till Gävle och sedan studsa tillbaka och påverka mängder av tåg. Här kan AI bistå, exempelvis genom att trafikledningen får en rekommendation i realtid om vilken problemlösning som är bäst – inte bara för det individuella tåget som blivit försenat, utan för hela tågnätet, säger Jonas Järnfeldt.

– Sverige är ett av de mest digitaliserade länderna i världen och vi är kända för att vara ett innovationsland. Men vi ser även tendenser på att vi börjar halka efter. På Microsoft är vi övertygade om att Sverige kan mer varför vi måste fortsätta att utveckla vår infrastruktur med hjälp av digitaliseringens möjligheter. The Train Brains AI-lösning är ett inspirerande exempel på hur vi kan använda oss av AI för att kunna bli än mer hållbara och samtidigt bibehålla vår konkurrenskraft i framtiden, säger Annica Wallenbro Stojcevski, affärsområdeschef för AI & moln för Microsoft Sverige.

Fakta: Det här är Railbot the Chatbot
Railbot the Chatbot är en prototyp för att demonstrera en ny typ av trafikinformation för resenärer ombord. Om tåget du reser med blir försenat kan du använda Facebook Messenger för att chatta med Railbot the Chatbot.
Just nu kan Railbot svara på två huvudfrågor:
När kommer jag fram?
Hade risken för att bli försenad varit mindre om jag valt en annan avgång?
Svaren baseras på vart tåget befinner sig vid det tillfället och beräkningarna görs samtidigt som du pratar med Railbot the Chatbot.