Nyheter

Audi urbansphere concept

Audi presenterar den tredje i raden av visionära konceptbilar – Audi urbansphere. Den rymliga konceptbilen har designats med interiören i fokus och skapades initialt för de trafiktäta kinesiska megastäder, även om konceptet lämpar sig för fler användningsområden i världen.

I de urbana miljöerna, där det råder brist på personligt utrymme, bjuder konceptbilen på det största innerutrymmet av alla Audi-modeller. Interiören är dessutom fylld med teknik och digitala tjänster som tilltalar alla sinnen och erbjuder en helt ny upplevelsenivå.

För att kunna möta kraven från våra kinesiska kunder, har Audis designstudio i Beijing och Ingolstadt haft ett nära samarbete för att tillsammans utveckla konceptbilen Audi urbansphere”, säger Markus Duesmann,  CEO för AUDI AG. För första gången har presumtiva kunder i Kina också kunnat delta i utvecklingsprocessen och bidragit med egna önskemål och perspektiv som en del av en process som kallas ”co-creation”.

Resultatet visas nu i Audi urbansphere concept och dess unika interiör. Den rymliga bilen fungerar som en lounge på hjul med ett mobilt kontor som samtidigt fungerar som ett tredje vardagsrum i trafiken. I Audi urbansphere kombineras lyxen i total avskildhet och samtidigt ett brett utbud av högteknologiska funktioner. Automatiserad körteknik förvandlar interiören, där ratten, pedalerna eller displayerna är dolda, till ett mobilt interaktivt utrymme som ger access till  ett större digitalt ekosystem.

Audi sphere – tre konceptbilar som vision för morgondagens premiummobilitet

Audi skysphere, Audi grandsphere och Audi urbansphere är tre konceptbilar som Audi har utvecklat för att visa upp märkets vision för morgondagens premiummobilitet. Audi har skapat en bilupplevelse som sträcker sig långt utöver grundsyftet att ta sig från punkt A till punkt B.

Även ”sfären” i namnet sänder en signal: hjärtat i konceptbilarna Audi skysphere, grandsphere och urbansphere finns i kupén. Det inre utrymmet är grunden för bilens design och teknik, och därmed till de åkandes upplevelse på vägen.

Den eldrivna roadstern Audi skysphere concept debuterade i augusti 2021. Tack vare ställbar hjulbas kan den spektakulära konceptbilen förvandlas från en självkörande GT till en aktivt körd sportbil.

Bara ett par veckor senare presenterade Audi den andra modellen i sphere-serien, Audi grandsphere concept, på IAA 2021. Den stora fyrsitsiga sedanen är ett exempel på märkets ambition att definiera framtidens progressiva lyx.

De båda konceptbilarna är liksom Audi urbansphere baserade på självkörande teknik på nivå 4. Audi samarbetar för närvarande med CARIAD, Volkswagenkoncernens mjukvaruverksamhet, för att lansera tekniken under andra hälften av årtiondet.