Nyheter

Fördelarna med leasing av bil

Fler och fler väljer att leasa bil som alternativ till att köpa. Anledningarna till varför det blivit så populärt med leasing varierar, men för många handlar det i första hand om att det är praktiskt. Vid köp av bil lurar ständigt de oväntade utgifterna runt hörnet – något som du i stor utsträckning kan undvika när du leasar.

Låt oss ta en titt på några av de främsta fördelarna med leasing.

Ett tryggt och smidigt alternativ

I mångas ögon är det en självklarhet att äga sin egen bil, men det är inte alltid det är en möjlighet och beroende på omständigheter behöver det inte ens vara det bästa alternativet. För en del kan leasing av bil vara ett betydligt tryggare val.

Som bilägare måste du alltid vara beredd på de oväntade utgifterna – saker och ting kan gå sönder när du minst anar det och då är det du som måste ta tag i problemet på egen hand. Med ett leasingavtal har du i stor utsträckning ett företag i ryggen som kan hjälpa dig med problemen.

Även det kontinuerliga underhållsarbetet med bilen är något som du slipper att tänka på i någon vidare utsträckning. Sådant som vägassistans, däckbyten, service och rutinmässiga reparationer tenderar att ingå i leasingavtalet, vilket innebär att du kan slappna av ytterligare.

Den trygghet som ett leasingavtal erbjuder i form av stöd i olika former är något som allt fler tycks värdesätta när de ska införskaffa sig en bil.

Enkelt att planera utgifterna

En annan fördel med att leasa bil är att det kan underlätta när du ska planera dina utgifter. Leasingavtal är vanligtvis utformade som så att du betalar en fast månadskostnad. I längden anses det ofta vara mer kostsamt att leasa en bil än att köpa en, men med tanke på den tydliga överblick du får över kostnaderna när du leasar, kan det trots allt vara ett ekonomiskt smart val.

Med fasta utgifter är det betydligt enklare att budgetera och ta kontroll över sin ekonomi, vilket allt som oftast gynnsamt för plånboken i det långa loppet.

Det är dock viktigt att du har stenkoll på hur ditt avtal är utformat. Avtalet inkluderar exempelvis ett visst antal fria mil och om du skulle överskrida dessa kommer det att kosta extra. Brukar du ditt leasingfordon utan eftertanke kan det med andra ord dyka upp oväntade utgifter även där.

Hanterbara utgifter

Ibland är det helt enkelt inte möjligt att köpa sig en bil. Beroende på vad du är ute efter för fordon kan det bli rejält dyrt, och det är inte alltid krattat för att du ska kunna ta ett förmånligt billån. Även om ett lån är en möjlighet är det inte heller säkert att du har pengarna att betala den svidande handpenningen.

Är det inte optimalt för dig att ta lån eller spendera stora summor i ett svep, så kan leasing av bil vara ett utmärkt alternativ. Som nämnt ger det dig en tydlig överblick över dina bilutgifter och månadsbetalningarna för leasingavtalet kan därmed vara betydligt mer hanterbar än om du skulle betala för köpet av en bil.

Dessutom är många leasingavtal utformade som så att du i slutet av leasingperioden har möjlighet att köpa loss bilen. När du kommer till den punkten kanske din ekonomiska situation ser helt annorlunda ut än när du tecknade avtalet och ett köp är inom ramarna för vad som är möjligt för dig.

Det finns både för- och nackdelar med leasing av bil, men beroende på dina förutsättningar kan det vara ett alternativ som är mer tilltalande än att köpa bil – något som fler och fler upptäckt de senaste åren.