Nyheter

Georgia Ports Authority beställer 22 Konecranes-containerkranar

Port of Savannah, som ägs och drivs av Georgia Ports Authority (GPA) i USA, har beställt sju STS-kranar (Ship-to-Shore) och 15 gummihjulsportalkranar (RTG) från Konecranes. Beställningen är den näst största någonsin för Konecranes och bokades under första kvartalet 2022. RTG-kranarna kommer att levereras senast augusti 2023, och STS-kranarna under första halvåret 2025. 

Port of Savannah har den enskilt största och snabbast växande containerterminalen i USA. Den drivs av Georgia Ports Authority (GPA) och ska nu utöka verksamheten med ny kapacitet för containerhantering. De pågående projekten kommer att tillföra 1,7 miljoner tjugofotsenheter (TEU) i årlig kapacitet på några månader.

– De beställda containerkranarna är avgörande för GPA:s hantering av de ökade volymerna och stöttar den fortsatta tillväxten. De sju STS-kranarna kan hantera världens största containerfartyg och har lyfthöjd på 50 meter och räckvidd på 70 meter. Gummihjulsportalkranarna levereras helt elektriska och koldioxidneutrala, med en lyftkapacitet på 40 ton, säger Jussi Suhonen, Vice President, Regional Sales Americas, Konecranes Hamnlösningar.

STS-kranarna är försedda med ikrokningsskydd, system för kollisionsskydd och kameror för operatörerna. De gör att GPA:s flotta med Konecranes STS-kranar uppgår till totalt 42 kranar.

De 15 beställda RTG-kranarna levereras med system för kabelvindor för eldrift. Kranarna är 16-hjuliga RTG-kranar med en staplingshöjd på en över sex. De kommer att utrustas med Konecranes Active Load Control-system som förhindrar containersvaj. De kommer dessutom att vara utrustade med Konecranes TRUCONNECT®-system för fjärrövervakning. När de nya RTG-kranarna är i drift kommer GPA att ha en flotta med 225 Konecranes RTG-kranar.

Beställningen är del av Ecolifting, Konecranes ständiga arbete med att minska kundernas koldioxidavtryck. Vi kommer fortsätta göra mer med mindre genom bland annat eko-optimerad dieseldrift, hybridvarianter och fullt eldrivna flottor.

Konecranes starka fokus på kunder och åtagande för affärstillväxt samt kontinuerlig förbättring gör bolaget till en ledare inom lyftindustrin. Detta understöds av investeringar i digitalisering och teknik samt av vårt arbete för effektivare materialflöden genom lösningar som stöder en koldioxidsnål ekonomi och främjar cirkularitet och säkerhet.