Nyheter

Köp dina lysdioder på TME

Lysdioder är i princip samma sak som en glödlampa – fast mycket smartare och mer effektiva. De går under samma princip som en glödlampa men skillnaden är att den börjar lysa direkt när strömmen går genom den. Lysdioder är dessutom mycket mer strömsnåla än vad vanliga glödlampor är, vilket gör dem till ett bättre val för dig som letar efter en energisnål ljuskälla.

En lysdiod är uppbyggd efter principerna hos en diod, det vill säga att den bara släpper igenom ström i en riktning. Den har två “ben” varav det ena är längre, det benet som kopplas in via pluspolen och får dioden att lysa. På toppen av dioden finns en lampa som, precis som en glödlampa, börjar lysa när dioden får strömtillförsel.

Vad använder man lysdioder till?

Så vilka olika användningsområden finns det för en lysdiod? Det varierar, men generellt sätt används dem till bland annat LED-skrivare, informationsskyltar, trafikljus, cykellampor och andra optiska kommunikationskällor. Det är små ljuskällor som oftast finns bakom skärmen på digitala skyltar för att få dem att lysa och visa information. Man tänker sällan på att ljuset bakom dessa skyltar skulle bestå av lysdioder – men det gör de!

Det finns även lysdioder som fungerar som belysning för hemmamiljö idag. Som tidigare nämnt är de mer energisnåla än vanliga glödlampor och är därför ett mer miljövänligt alternativ att välja om man är på jakt efter en grönare hemmabelysning. Dessa kallas då för högeffektslysdioder och finns oftast att köpa där vanliga glödlampor finns.

Hitta rätt lysdiod på TME

Om du är på jakt efter lysdioder finns det många olika varianter att välja mellan, beroende på vilket ändamål du behöver produkten till. En variant är RGB-lysdioder, som kan lysa med tre olika färger på samma gång och därmed producera en bred mängd olika färger. Det fungerar på samma sätt som digital design för RGB används för att skapa ett bredare utbud av färger än vad CMYK gör, som bara kan uppnå ett visst antal färger då de inte är baserade på samma skala.

På TME kan du filtrera dina sökningar av lysdioder efter bland annat synvinkel, arbetsspänning, LED-färg och mycket, mycket mer. Denna filtrering gör det enkelt för dig att hitta rätt produkter efter dina behov och ändamål. Du kan dessutom hitta lysdioder med olika ljusstyrkor, olika monteringar och olika fästen.

Vill du söka efter fler typer av lysdioder eller andra elektroniska komponenter av hög kvalitet? Besök tme.eu och bläddare genom deras breda utbud av över 500.000 elektroniska produkter till bra priser!