Nyheter

Cybersäkerhetskriget: USA vs Ryssland

Ryssland har setts som en av de mer aggressiva aktörerna vad avser cyberattacker. Däremot kvarstår många frågor om vad Ryssland gör åt sitt eget cyberförsvar, då landet råkat ut för flera IT-säkerhetsskandaler och attacker både före och under invasionen av Ukraina.

Samtidigt har USA satsat stort på cybersäkerheten, myndigheten för inrikes säkerhet har bland annat rekryterat 150 säkerhetsexperter genom att locka med miljonlöner. Och landets techjättar Google, Microsoft, Apple och IBM har lovat president Biden att investera flera miljarder dollar i säkerhetslösningar, bland annat för federala IT-system.

Den ständigt pågående konflikten mellan stormakterna pågår även när det kommer till internet och cybersäkerhet. IT-säkerhetspodden bjuder därför in kryptologen Mikael Simovits och Pontus Krohn, före detta marinofficer och förbindelseofficer vid Pentagon för att prata mer om vad som skett i respektive land sedan 2014 och hur detta har påverkat deras syn på cybersäkerhet och cyberförsvar.

IT-säkerhetspodden #167: ”USA vs Ryssland” släpps på söndag 1/5, lyssna här:

Lyssna på IT-säkerhetspodden på Spotify
Lyssna på IT-säkerhetspodden i Podcaster-appen
Läs mer om IT-säkerhetspodden och lyssna här på alla avsnitt här

Andra populära avsnitt av IT-säkerhetspodden:

”Contis koppling till ryska regeringen”
https://www.itsakerhetspodden.se/162-contis-koppling-till-ryska-regeringen/

Mattias Jadesköld och Erik Zalitis tar sig en närmare titt på den ökända hackinggruppen Conti och deras tillvägagångssätt där de inte bara nöjer sig med att kräva lösensumma för ransomware-krypterade datorer utan även hotar med hjälp av ett tillvägagångssätt som kallas dubbel utpressning (Double extortion).

”Ny backupstrategi mot Ransomware”
https://www.itsakerhetspodden.se/156-ny-backupstrategi-mot-ransomware/

I detta avsnitt av IT-säkerhetspodden tar vi en funderare kring olika backupstrategier för att göra sin backup mer robust och svårmanipulerad av attackeraren.

”Varför vi blir lurade av hackaren”
https://www.itsakerhetspodden.se/153-varfor-vi-blir-lurade-av-hackaren/

I detta avsnitt av IT-säkerhetspodden tillåter sig Mattias Jadesköld och Erik Zalitis att ta en titt på vilka egenskaper som hackare eller bedragare arbetar emot för att lura sina offer. Vi är alltså i området kring spearphishing, lösenordsläckage och andra tekniska cyberattacker fast denna gång tittas det på offret.

Syftet med IT-säkerhetspodden är att prata IT-säkerhet för en målgrupp som är intresserad av spännande ämnen inom teknik, oavsett om man arbetar med säkerhet eller IT. Vi pratar på ett lättsamt vis, förklarar och blandar humor med tekniskt snack. Ibland nördar vi ner oss rejält. Och ibland förklarar vi lite väl tydligt. IT-säkerhetspodden görs i samarbete med Nordlo av:

Mattias Jadesköld

Certifierad IT-arkitekt med fokus på IT-säkerhet som arbetar strategiskt och rådgivande med säkerhetsfrågor tillsammans med kunder i vardagen. Mattias leder Nordlos säkerhetsövervakningstjänst som utgår från en kundanpassad hotmodellering och avancerat skydd för att förhindra informationssäkerhetsincidenter.

Erik Zalitis

Certifierad IT-säkerhetsspecialist (CISSP och Ethical Hacker) som bland annat genomför djupa penetrationstester eller threat hunting av applikationer och verksamhetssystem. I vardagen arbetar Erik med att utvärdera sårbarheter, hantera high-level incidenter och förebyggande arbete såsom att utveckla skydd, intrångsdetektering och säkerhetsprocesser.