Nyheter

Ny platschef på Atea i Örnsköldsvik

I somras tog Kristian Isaksson sitt Stora Coop igenom hackerkrisen – nu börjar han jobba för ökad cybersäkerhet som lokal platschef på Atea i Örnsköldsvik. Han spår en fördubbling av antalet anställda lokalt inom de närmaste tre åren. Ett av hans fokus blir att förbereda näringslivet och offentlig sektor på ökade cyberhot.

En hackerattack slog i juli förra året ut kassasystemen i nästan 800 Coop-butiker över hela landet. Stora Coop i Örnsköldsvik tvingades hålla stängt en hel helg.

För lokalhandlaren Kristian Isaksson var det ett uppvaknande över hur sårbart det digitaliserade samhället är. Cyberhoten är fler än någonsin, och många verksamheter är sårbara. I exempelvis Kalix kommun sänktes ungefär 100 olika verksamhetssystem i julas.

– Jag vet svart på vitt vilka konsekvenserna kan bli för personal och kunder när något sådant händer. Så jag ser fram emot att jobba med att fler verksamheter här i Örnsköldsvik blir förutseende med sin cybersäkerhet och tar frågan på allvar, säger Kristian Isaksson, som när han nu tar över Atea-kontoret kommer att leda ett 20-tal medarbetare.

Han är engagerad i säkerhet även privat.

– Jag har kameraövervakning och olika larm hemma, och har koll på allt via mobilen. Jag är långt ifrån någon expert på tekniken, men jag är intresserad.

Han och hans kolleger har mer än cyber- och informationssäkerhet på agendan. Även utveckling av den hybrida arbetsplatsen har stort fokus, med digitalt arbete på kontoret, på distans och hemma.

– Jag uppskattar att vi inom tre år har fördubblat vår försäljning på det här kontoret och är dubbelt så många medarbetare. Rekryteringsbehovet blir stort.

När han jobbade på Coop såg han till erbjuda instegsjobb till ungdomar. Nu handlar det i stället om att rekrytera och vidareutveckla juniora och seniora konsulter som befinner sig längre fram i livet, och som brinner för att utveckla Örnsköldsviks verksamheter med it.