Nyheter

Debatt: ”Hög tid att statens infrastrukturskuld betalas av”

”Sverige har inte råd med att staten fortsätter att förbise Västerås och Västmanlands satsningar. Snart fastställer regeringen planen för Sveriges infrastruktur för åren 2022–2033. Sverige har inte råd med att staten fortsätter att förbise Västerås och Västmanlands satsningar. Att öka kapaciteten för kollektivtrafiken är avgörande både för regionens tillväxt och för Sveriges gröna omställning.”

Det skriver Staffan Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Västerås och Denise Norström (S), regionstyrelsens ordförande i Västmanland i en debattartikel i Dagens Samhälle:

”Ny universitetsstad med kraftig befolkningsökning och pendling. Energihuvudstad och elektrifieringsnav med hjärnkraften bakom Sveriges nyindustrialisering. Världsledande exportindustri och en motor i regionens näringsliv. Det kan låta som en ickefråga att staten ska finansiera infrastruktursatsningar i Västerås och Västmanland, men så är inte fallet.”

”I Trafikverkets förslag till nationell plan är två av våra viktigaste satsningar inte prioriterade; Västerås central/resecentrum och att öka kapaciteten på Mälarbanan, genom att bygga bort flaskhalsar. Om regeringen inte tar in dessa satsningar i planen så hotas fortsatt tillväxt och utveckling.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.dagenssamhalle.se/opinion/debatt/hog-tid-att-statens-infrastrukturskuld-betalas-av/