Nyheter

Ny elektrisk mikrogrävmaskin från Komatsu

Den elektriska maskinen har utvecklats tillsammans med Honda Motor Co. Ltd och finns, från och med mars 2022, tillgänglig att hyra i Japan.

Komatsu och Honda har tillsammans utvecklat PC01E-1 genom att integrera Hondas ”Mobile Power Pack e: och Honda eGX el-drivenhet. Som ett resultat av elektrifieringen bidrar PC01E-1-modellen till minskat buller. Den är miljövänlig och bekväm att arbeta med, både i inom- och utomhusmiljöer, eftersom det inte bildas några avgaser. Batterierna är utbytbara så användaren kan fortsätta att arbeta genom att enkelt byta batterierna.

Den nya elmotorn ger hög prestanda, även vid låga varvtal, vilket innebär att man gräver mer med PC01E-1-modellen än med den konventionella modellen. Då det inte finns någon dieselmotor installerad behöver användaren inte längre utföra motorrelaterat underhåll eller bränslepåfyllning, vilket avsevärt minskar dagliga inspektioner, underhållsarbete och kostnader.

Kunder, som provat PC01E-1-modellen, har visat sin uppskattning, till exempel att det är enkelt att byta batterier, att det är bekväm laddning med 100 V hushållsel och praktiska fördelar som att slippa hantera bränsle. Man har också gett höga betyg för arbetsprestandan och säger: ”Jag känner att den nya modellen är kraftfullare än den konventionella.” Genom att initialt främja uthyrning av den nya modellen så att så många kunder som möjligt kan prova, hoppas Komatsu att många får möjlighet att uppleva och uppskatta maskinens arbetsprestanda, säkerhet, miljövänlighet och praktiska användning.

Komatsu fortsätter att, tillsammans med partners och intressenter, flytta fram sina positioner med värdeskapande, smarta och framtidsinriktade, miljövänliga produkter vilket ger förutsättningar för en hållbar framtid, både för människor, företag och planeten vi alla lever på.

Väsentliga maskinfördelar

Miljövänlig, kraftfull elmotor

Inga avgaser och inget motorljud eftersom den är batteridriven. Tack vare elmotor, med hög prestanda även vid låga varvtal, möjliggörs kontinuerligt, hårt arbete, oberoende av motorvarvtal och maskinen levererar högre effekt än konventionella modeller vid låga varvtal.

Bärbart och enkelt utbytbart Honda Mobile Power Pack e:

Enkelt byte och laddning av de utbytbara batterierna. Användaren kan fortsätta arbeta, vilket eliminerar väntetid för laddning (kräver att kunden har 2 batterier). Laddning är enkel och bekvämt eftersom den ansluts till 230 V.

Ny instrumentpanel

Den nya, exklusiva, enkla och snygga instrumentpanelen visar, med stora bokstäver, batteriets laddningsnivå.

Enkelt underhåll

Allt motorrelaterat underhåll/stillestånd är eliminerat, till exempel filterbyte/rengöring och bränslepåfyllning. Smörjning är inte nödvändigt eftersom permanentsmorda bussningar, liksom för den konventionella modellen, införts för ledpunkterna. Det dagliga inspektions- och underhållsarbetet har reducerats avsevärt.

Extremt kompakt design

Batterilådan är installerad på maskinens baksida, bredden är endast 580 mm (samma som nuvarande modell). Vikten är 340 kg, vilket betyder att den enkelt kan fraktas på mindre släp eller minilastbilar.