Nyheter

Höga förväntningar på ny serie kompaktlastare från Manitou

Serie på sex små midjestyrda lastmaskiner väntas komma ut på marknaden i slutet på året.

En hel serie med inte mindre än sex olika modeller av midjestyrda minilastare väntar på att få lämna Manitoufabriken och komma ut till sina nya ägare. Maskinerna tillverkas inte längre i USA, som tidigare varit fallet med MLA-serien, utan produktionen har i stället flyttat till Tyskland. För den skandinaviska marknaden betyder det bättre möjligheter till kundanpassning och att maskinen redan från början är mer anpassad efter europeiska behov.

Hos den svenska Manitou importören och återförsäljaren Scantruck AB har marknadschefen Peter Claesson redan blicken riktad söderut i spänd förväntan på att få ta emot de nya hjullastarna. Trots att han vet att det kommer att dröja till slutet av året.

– Det är en riktigt fin serie med nya maskiner fulla av nyheter i jämförelse med föregångaren som tillverkades i USA. Designen är helt omarbetad med rundare former vilket skapar en snyggare maskin rent estetiskt. Vi har höga förväntningar på försäljningen, inte minst för att två av modellerna är utrustade med kortare lastarm vilket gör att den klarar högre vikter. Dessa borde passa perfekt för bygg- och entreprenadkunderna medan de med normallång lastarm är en perfekt maskin för lantbruket, säger Peter Claesson.

Med eller utan hytt

Totalt består den nya serien av tre varianter med en 25 hk motor och tre med en 50 hk motor under huven. Motorstorleken på de tre minsta maskinerna betyder att det inte är nödvändigt med partikelfilter. Manitou har valt Perkins som motorleverantör. Maskinerna har hydrostatisk drift, förutom de minsta som i stället utrustats med en hydraulmotor i varje hjul för ökad manövrerbarhet.

Hela den nya serien går att få såväl med som utan hytt. De tre största modellerna med 50 hk motor kan även utrustas med air-condition.

– Den nya MLA-serien väger från 1,5 till 2,775 ton för de större modellerna med hytt. Den låga vikten gör det möjligt att transportera dem på en maskintrailer bakom till exempel en pickup eller SUV då hela ekipaget inte väger mer än 3500kg, säger Peter Claesson.

Ännu större utrustningsmöjligheter

De blygsamma måtten gäller inte bara vikten. Höjden på de sex maskinerna ligger från 2,14 till 2,29 meter, och den smalaste av dem är endast 1,04 meter bred utrustad med smala däck. Konstruktörerna har varit så finurliga att de vänt på motorn i modellerna MLA 3 och MLA 4 och monterat den på längden för att maskinen ska få så kompakta mått.

De sex nya MLA-maskinerna fördelar sig på modellerna MLA 2-25H, MLA 3-25H, MLA 3-25H-C, MLA 4-50H, MLA 4-50H-C och MLA 5-50H. De två maskinerna med ”C” i modellbeteckningen är de med kort lastarm.

Förutom fullt fokus på att producera maskinerna så är Manitou också i full gång med att såväl producera som utveckla nya redskap till dem. De begränsar sig inte till välkända redskap som skopa, balklämma eller pallgafflar. Manitou har hela 100 olika slags verktyg till sina maskiner, och listan växer hela tiden. Fabrikens ambition är att komma med mellan fem och tio nya redskap varje år.

Manitou själva har också höga förväntningar på den nya MLA-serien, precis som Scantruck har och de båda har argument för sin optimism. 2021 såldes det hela 41 000 små midjestyrda hjullastare i världen, vilket var en ökning med 23 % jämfört med året innan.

Två års garanti

– Nordeuropa är den största enskilda marknaden och bara där levererades 17 000 nya maskiner under 2021. Därför har vi utvecklat den nya serien med en helt ny design och sett till att de uppfyller alla emissionskraven för Steg V, samt flyttat produktionen av de små hjullastarna till Tyskland, berättar Frederic Crul som är ansvarig för den nya MLA-serien hos Manitou.

Fabriken förväntar sig att kunna leverera de första maskinerna i den nya MLA-serien till återförsäljare i Europa och Nordamerika under det tredje kvartalet i år. Det ser Peter Claesson hos Scantruck AB fram emot.

– Vi har tidigare varit vana vid en fabriksgaranti på 12 månader på till exempel Mustang minilastare. Manitou erbjuder två års garanti eller 2000 timmar på alla modeller och markerar därmed att fabriken verkligen står bakom produkten, säger Peter Claesson.