Nyheter

Rekordomsättning och lönsam utveckling 2021 för Danish Agro maskindivision

Bokslutet för 2021 visar att Danish Agro Groups maskindivision realiserade både rekordhöga intäkter och ett rekordhögt rörelseresultat under 2021. De närmaste åren ser mer utmanande ut men man står väl rustad med investeringar, stabila varumärken och erfarenheter i ryggen.

– Stora framsteg i vår maskinverksamhet under det senaste året resulterade i mycket goda resultat. Intäkterna ökade till 8,2 miljarder SEK, vilket är 18 procent högre än 2020. Rörelseresultatet (EBITDA) på 299 miljoner SEK hängde med i utvecklingen och landade på 108 miljoner SEK mer än 2020, säger Jens Skifter, koncernchef för Danish Agros maskindivision.

Han fortsätter:

– Rekordutvecklingen beror inte minst på att våra verksamheter har tagit marknadsandelar i alla länder. Särskilt i Baltikum och i Finland. Det har också funnits stora investeringsbehov som lantbrukarna har kunnat tillgodose med en bra skörd 2021. Under året såg vi en generell tillväxt på maskinmarknaden i koncernens maskinföretag vilket resulterade i att vi ökade marknadsandelarna tvärs över hela divisionen, säger Skifter.

Under 2021 sålde Danish Agro Group totalt 2 178 traktorer, 961 skördetröskor och 257 entreprenad- och skogsmaskiner. Danish Agro representerar för närvarande Claas i Danmark, Norge, Sverige, Finland, Estland, Lettland och Litauen, New Holland i Polen och Fendt i Tjeckien. Internationellt kan distributionen av Horsch i Sverige och Norge, Väderstad & Amazone i Finland och Lemken i mer än 20 år i de tre baltiska företagen läggas till. I Sverige ingår förutom Claas och Horsch starka kvalitetsmärken som Rauch, Metsjö, AVR, Scanstone och Spearhead.

Gruppen har just tecknat ett nytt femårsavtal med Claas och varumärkesportföljen är stark menar Swedish Agro Machinerys VD Hans-Christian Ripa, han säger:

–Vi står väl rustade inför framtiden med både en stark ägare och en stark varumärkesportfölj. På bara fem år har vi etablerat en distributions- och serviceorganisation som gör skillnad för våra kunder och vi är här för att stanna. Vi har så klart haft utmaningar under åren, ransomwareattack, pandemi, komponentbrist och en stigande inflation, men vi tvekar aldrig på våra kunders och vår gemensamma framgång. Vi behövs på den svenska marknaden!

10 år med maskiner

Danish Agro Group firar i år 10-årsjubileum på maskinmarknaden. Det började med förvärvet av den finska jordbrukskoncernen Hankkija 2012. Sedan dess har det gått fort och idag är Danish Agros maskindivision bland de 3 största maskindistributörerna i Europa.

Under de senaste åren har Danish Agro drabbats av en hackerattack med krav på lösensumma. Detta har ödelagt mycket och försenat annat. Men nu har man gått starkare ur krisen och inom koncernen satsas mycket på digital säkerhet. Vissa företag upplever tusentals attacker varje månad och de digitala plattformarnas säkerhet lägger grunden för framsteg och funktionalitet 2022. Jens Skifter ser också andra utmaningar att ta hänsyn till:

– En sak vi lärt oss de senaste åren med coronapandemi och Rysslands krig med upprepade attacker mot Ukraina är att framtiden är oförutsägbar. De redan pressade och störda leveranskedjorna blir ännu mer utmanade – det började med pandemi och ett grundstött containerfartyg, fortsatte med mer obalans av nya covidutbrott och nu krig i Europa.

Effekten syns på priserna

Alla maskinvarumärken påverkas av samma globala leveranskedjor. Vissa köpte in komponenter tidigt 2021 och har därför lyckats bättre än andra. Särskilt har de kunnat hålla omkostnaderna nere jämfört med de som köpt komponenter senare. Priserna har stigit kontinuerligt och vissa maskinproducenter har avbrutit hundratals beställningar. Under våren 2022 har problemen accelererat och branschen kan se tillbaka på en 20-procentig prisuppgång under det senaste året, i vissa fall ännu högre.