Nyheter

Dacias Manifesto

MANIFESTO är en konceptbil som bekräftar de värderingar som varumärket Dacia står för. MANIFESTO är viktig och samtidigt cool och robust. Den är prisvärd och Eco-smart. Konceptbilen är full av banbrytande innovationer varav några kommer lanseras i framtida Dacia-bilar.

Med MANIFESTO bekräftar Dacia sin vision om cool, robust, prisvärd och miljöeffektiv bil. MANIFESTO är ett test för idéer och ett fordon som är direkt kopplat till naturen, miljövänligt och full av banbrytande funktioner varav några kommer att finnas tillgängliga på framtida fordon i Dacias sortiment.

– Målet är att bygga en rad bilmodeller som stärker Dacias värderingar, med fokus på det som är viktigt och genom att anpassa bilarna till våra kunders aktiva liv. MANIFESTO kan ses som ett laboratorium där vi testar olika nya idéer. Den version vi visar upp idag kommer fortsätta utvecklas, så missa inte kommande modeller som blir smartare, ännu mer skräddarsydda och ännu mera Dacia, säger Lionel Jaillet, Dacia Product Performance Director.

Viktig och cool

MANIFESTO erbjuder en enkel och äkta upplevelse. MANIFESTO har inga dörrar, inga fönster, ingen vindruta. Samtidigt som passagerarna är nära naturen förblir de uppkopplade med sina smartphones. Dacias enkla, effektiva och ekonomiska Bring-Your-Own-Device-strategi gör det möjligt att helt integrera en smartphone i instrumentpanelen. Systemet är redan känt från många Dacia, och kommer i framtiden att utvecklas ännu mer.

MANIFESTO lanserar också ett helt nytt och mycket enkelt system som kommer byggas in i framtida modeller; YouClip – som säkrar en mängd praktiska verktyg och tillbehör.

MANIFESTO har allt ett terränggående fordon behöver; fyrhjulsdrift, hög markfrigång, stora hjul och en kaross byggd för att klara den tuffaste terrängen. Bilen är helt vattentät och går att spola av inuti med en vattenslang. De avtagbara sätesöverdragen kan göras om till sovsäckar enkelt och snabbt. En smart lösning är t ex den enda strålkastarlampan på konceptbilen som kan lossas och användas som en lampa.

Takräcket kan bära alla typer av last eftersom takbågarna är modulerbara i en mängd olika konfigurationer. Takräcket finns redan på Sandero Stepway och Jogger och kommer snart även på Duster). Batteriet som är avtagbart och ger ström via ett hushållsuttag, vilket gör MANIFESTO till en energikälla för alla som behöver ute i naturen.

Eco-smart

Med MANIFESTO visar Dacia sin vision om en bil med minimalt miljöavtryck. Eftersom den är lätt och kompakt förbrukar den mindre energi. Att vara energieffektiv går långt tillbaka i Dacias sortiment, Jogger är t ex 300 kg lättare än sina 7-sitsiga konkurrenter, vilket innebär att man behöver en mindre motor som drar mindre bränsle. Men där en Jogger är konstruerad av vanlig metall och aluminium är MANIFESTO byggd av återvunnen plast med en yta som kallas Starkle®, och en del av interiören är gjord av kork.

De luftfria däcken är en annan innovativ funktion som syftar till att vara miljövänliga och ge besparingar. Den underliggande principen är hållbarhet – däcken är punkteringssäkra och håller lika länge som fordonet.