Nyheter

Jaguar Land Rover omskolar 29 000 anställda för en elektrifierad framtid

Igår meddelade Jaguar Land Rover en global utbildningssatsning, med syfte att utbilda 29 000 anställda under de kommande tre åren för att främja företagets övergång till elektrifiering.

Utbildningsprogrammet Future Skills Programme ska resultera i att över 10 000 anställda hos Jaguar Land Rover och franchisetagare i Storbritannien, och nästan 19 000 anställda i resten av världen, ska utbildas inom elektrifiering samt digitala- och autonomabilar. Detta stöttar Jaguar Land Rovers framtidsfokus på att utveckla sina ingenjörs- och tillverkningsfärdigheter samt företagets klimatneutralitetsmål.

Barbara Bergmeier, Jaguar Land Rover Industrial Operations Executive Director:

– Våra planer att elektrifiera vår produktportfölj går fort framåt, och vi skalar snabbt upp vårt framtida kompetensprogram för att säkerställa att vi har rätt kunskaper för att leverera världens mest åtråvärda moderna lyxiga elfordon.

– Att utveckla den kvalificerade globala arbetskraften som behövs för att designa, bygga och underhålla framtidens fordon är grundläggande. Jag är stolt över att kunna säga att vi åtar oss att täppa till gapet mellan elektriska och digitala kunskaper med ett omfattande globalt utbildningsprogram, som kommer att driva elektrifiering framåt både i Storbritannien och utomlands.

Future Skills Programme är nyckeln till framgång för Jaguar Land Rovers Reimagine-strategi, som ska möjliggöra att företagets alla moderna lyxbilar är elektrifierade i slutet av decenniet.

För närvarande erbjuder cirka 80 procent av nästan 1 300 Jaguar Land Rover-återförsäljare runt om i värden elfordonservice, så för att komma till rätta med kompetensklyftorna ser företaget till att majoriteten av serviceteknikerna kommer att utbildas inom elektrifiering i år.

Förutom servicetekniker planerar Jaguar Land Rover att omskola tusentals högkvalificerade fordonsingenjörer och produktionsanställda, som tidigare arbetat med utveckling av traditionella förbränningsbilar, så att de blir specialister på elektrifiering och digitala- och autonomabilar.

När produktionen av elbilar vid Jaguar Land Rovers fabriker ökar kommer fabriksanställda på alla nivåer att utbildas för att säkerställa att de kan arbeta säkert med högspänningssystemen i bilarna.

Karl ”Freddy” Gunnarsson, Lead Cell Engineer hos Jaguar Land Rover, ingick tidigare i Emissions After Treatment-teamet och arbetade med dieselkatalysatorer. I januari i år anslöt han till Battery Cell-teamet.

En aspekt av arbetet är att Karl och hans team arbetar med att öka energitätheten hos Jaguar Land Rover-batterier för att maximera fordonens räckvidd. Detta uppnås delvis genom att ändra cellformatet, vilket gör det möjligt att packa in fler celler i batteriet, och genom att uppgradera cellkemin.

Han säger:

– Övergången från att arbeta med förbränning till el var ganska enkel. Båda kräver en god förståelse för materialkemi och jag kunde ägna cirka 30 procent av min tid till självständigt lärande. Nu när jag arbetar med elfordon kan jag se programmets livslängd och hur det stöttar företagets Reimagine-strategi.

För att se till att nästa generation också har den rätta kompetensen, stärker företaget även sitt globala lärlingsprogram genom att addera ytterligare 1 200 lärlingar hos Jaguar Land Rover och dess återförsäljare.

Om Future Skills Programme:

Future Skills Programme kommer att resultera i att totalt 11 450 servicetekniker hos Jaguar Land Rover-återförsäljare runt om i världen utbildas inom elektrifiering under de kommande tre åren

Företaget siktar på att erbjuda utbildning för ytterligare 3 400 lärlingar under de kommande tre åren, så att nästa generation har nyckelkompetenser inom elektrifiering och autonom körning.

Jaguar Land Rover har redan ett av de största lärlingprogrammen i den brittiska fordonsindustrin vid namn Jaguar Land Rover Academy. Varje år investeras cirka 20 miljoner pund i kompetensutveckling av lärlingar som främjar företagets framtida vision inom autonom körning och elektrifiering

Ytterligare 249 anställda i Storbritannien utbildade sig i datakunskaper under samma period, utöver de 1 890 anställda som redan är utbildade inom området.