Nyheter

Nya generationens XD och XDC sätter ny branschstandard

DAF introducerar ett helt nytt sortiment av toppmoderna lastbilar för yrkestrafik och distributionstransport på IAA Transportation 2022 i Hannover. Den nya generationens XD och XDC serie sätter en ny branschstandard för kvalitet, säkerhet, effektivitet och förarkomfort. Produktionen startar i höst i år, med batterielektriska nollutsläppsversioner som följer år 2023.

Den nya generationens DAF XD och XDC lastbilar för yrkestrafik och distributionstillämpningar har DNA från de flerfaldigt prisbelönta XF, XG och XG⁺ långdistanslastbilarna, som valdes till International Truck of the Year 2022. Förstklassiga funktioner, inklusive optimal aerodynamik, högeffektiva drivlinor, utmärkt sittställning och förstklassig passform och finish, introduceras nu även i yrkes- och distributionssegmentet.

Den nya branschledande XD och XDC modellen är mycket mångsidig med ett omfattande urval av axelkonfigurationer, drivlinekonfigurationer och mycket bekväma hyttvarianter.

Den två-, tre- och fyraxlade XDC enheten för yrkestrafik och byggtillämpningar blir tillgänglig med enkel- eller dubbeldrivning och är konstruerad för de tuffaste uppgifterna under krävande förhållanden. Den robusta lastbilen har en stor ingångsvinkel (25 o) och hög markfrigång (33–39 cm) och en unik yttre design med robust stötfångare och grill samt en kylarskyddsplatta i stål. Den automatiska TraXon-växellådan är tillgänglig med särskilda programvaruinställningar för utmärkt körbeteende både på väg och i terräng.

Den nya standarden inom säkerhet

Den attraktiva designen hos den nya generationens DAF XD och XDC har en stor vindruta och stora sidorutor med ultralåg bälteslinje för bästa möjliga direkta sikt. Det här är i kombination med en låg hyttposition, 17 cm lägre än nya XF och den nya Vision Dashboard, som kännetecknas av att den visas mot vindrutan på andreförarsidan. Som tillval finns ett fönster med trottoarvy som – i kombination med det fällbara sätet – ger fri sikt över fotgängare och cyklister bredvid lastbilen på andreförarsidan.

För klassledande indirekt sikt kan den nya generationens DAF XD och XDC utrustas med DAF Digital Vision System, som ersätter huvud- och vidvinkelspeglarna. Den överlägsna DAF Corner View ger en maximal vy på minst 285 grader i området runt hyttens A-stolpe på andreförarsidan.

För att ytterligare öka vägsäkerheten varnar DAF City Turn föraren med visuella och hörbara varningar när andra trafikanter, som fotgängare, cyklister, bilar och motorcyklar, befinner sig i döda vinkeln på andreförarsidan.

Precis som med den nya generationens DAF XF, XG och XG⁺ ger de nya fordonen i världsklass för yrkestrafik och distributionstillämpningar utmärkt ergonomi tack vare DAF:s filosofi ”händerna på ratten, ögonen på vägen”. Alla körrelaterade funktioner manövreras från ratten och rattstångens omkopplare. Sekundära körfunktioner manövreras med fysiska reglage, logiskt placerade på instrumentbrädan, inom räckhåll för föraren.

Ännu ett bidrag till den överlägsna säkerheten är den kompletta LED-ytterbelysningen som är standard på alla XD och XDC versioner för bästa möjliga sikt. Dessutom finns ett komplett utbud av avancerade förarassistentsystem, inklusive den senaste generationens AEBS, den nya lågfartssläpbromsen och parkeringsbromsassistansen.

Den nya effektivitetsstandarden

Klassledande bränsleeffektivitet och låga CO2-utsläpp uppnås genom den enastående aerodynamiken i hytten, som delas med den nya generationens XF, XG och XG+ lastbilar i världsklass. Stora radier, böjd vindruta, optimal tätning, digitalkameror istället för speglar och perfekt motorluftflöde och luftflöde under hytten används för att även införa en ny standard för effektivitet inom distributions- och yrkestrafiksegmentet.

Marknadsledande fordonseffektivitet uppnås också genom den nya drivlinan, med den nya PACCAR MX-11-motorn, en automatisk TraXon-växellåda som standard, ett smart avgasefterbehandlingssystem och innovationer för bakaxeln. DAF Connect-hanteringssystemet för vagnparker sparar tid tack vare trådlösa programvaruuppdateringar.

Ett omfattande utbud av kraftuttag, moduler och anslutningar för karosstillbehör underlättar utmärkt karossbyggarvänlighet, vilket även stöds av den mycket flexibla layouten av chassikomponenter, som EAS, batterilåda, AdBlue®-tank och bränsletankar för optimal effektivitet.

Den nya standarden för förarkomfort

Den nya generationen DAF XD och XDC lyfter komforten för förare av yrkestrafik- och distributionslastbilar till nästa nivå.

Hyttillgängligheten är klassledande tack vare endast två fotsteg för de flesta distributionsversionerna och en ratt som kan flyttas i upprätt parkeringsläge. Sätenas och rattens inställningsområden är oöverträffade, liksom hyttens rymlighet med volymer på upp till 10 m3 för Sleeper High Cab. Day Cab har ett utökat kupéutrymme som standard för högsta förarkomfort och förstklassigt förvaringsutrymme. Ett tredje säte eller ett stort kylskåp finns som fabrikstillval.

Nya XD och XDC har samma slående instrumentbräda som nya generationens XF, XG och XG+ lastbilar, däribland en kristallklar och helt digital instrumentpanel. Den stora 12-tumsskärmen kan anpassas efter förarens personliga önskemål. För användning av tillvalet DAF Navigation och DAF:s breda utbud av infotainmentsystem finns även en mycket responsiv 10,1-tums andra pekskärm.

För utmärkt sovkomfort är bäddarna i Sleeper Cab och Sleeper High Cab i DAF XD och XDC inte mindre än 2 220 mm långa och upp till 750 mm breda. Den 50 mm tjocka bädden som introducerades på den nya generationens DAF XF, XG och XG⁺ finns tillgänglig för ultimat sovkomfort.

Den överlägsna åkkomforten och köregenskaperna utnyttjar en helt ny främre chassidesign, en ny hyttfjädring och en ny bakaxelfjädring. Det innebär att nya XD och XDC inte bara är en dröm att arbeta och leva i – den är även en dröm att köra.

Helt förberedd för framtiden

Med den nya generationens XD startar DAF framtidens yrkestrafik och distributionstransport. Den nya generationens XD skiljer sig från mängden när det gäller kvalitet, säkerhet, effektivitet och förarkomfort. Samtidigt representerar den en helt ny fordonsplattform som är redo för alternativa drivlinor. År 2023 blir den nya DAF XD även tillgänglig med batteridrivna elektriska drivlinor. Dessa fordon har elektriska motorer på 170 kW (230 hk) till 350 kW (480 hk) och en mängd olika batterier med total kapacitet på upp till 525 kW/h. De har stöd för helt elektriska räckvidder på över 500 kilometer, beroende på tillämpning.

Den nya generationens DAF XD och XDC serie är det bästa möjliga valet för både åkeribolag och förare. DAF:s nya lastbilsserie för yrkestrafik och distributionstillämpningar utmärker sig inom mångsidighet och sätter nya standarder för kvalitet, säkerhet, effektivitet och komfort.

Den nya XD serien går i produktion hösten 2022, med XDC för byggtillämpningar och de fullständiga batteridrivna elektriska XD fordonen som följer år 2023.