Nyheter

Elbilsladdning blir allt dyrare med skenande elpriser

Det är ingen hemlighet att elpriserna skenar just nu. Många undrar varför. Det beror på flera anledningar men dels att elen blivit så dyr i Europa och att gasen blivit dyrare till följd av kriget i Ukraina.

Faktum är att elpriserna tråkigt nog kan komma att skena ytterligare under vintern vilket många elbolag gått ut och varnat sina kunder om. Det gör det högst aktuellt att titta på hur detta påverkar de som äger elbil.

Hur berör de högre elpriserna dig som elbilsägare?

Självklart påverkar de skenande elpriserna dig som elbilsägare. Men trots att priserna på bensin och diesel gått ned är det fortfarande billigare att köra elbil än bensin- eller dieseldriven bil.

Vilken elbil du kör spelar dock roll för driftskostnaden. Bland annat batteristorlek och bilens räckvidd påverkar hur mycket den drar per mil. Större batterikapacitet innebär i regel längre räckvidd vilket oftast genererar en högre kostnad.

I genomsnitt förbrukar en elbil mellan 1 och 3 kWh per mil. Räknar vi på en bil som drar 3 kWh per mil med ett elpris på 3,5 kronor (och ett elbilsbatteri på 60 kWh) kommer en fulladdad elbil kosta omkring 210 kronor. Kostnaden per mil landar då på runt 10,5 kronor.

Jämför vi detta med en bensindriven bil hamnar den på omkring 18 kronor per mil (med en snittförbrukning på 0,9 liter per mil).

Tips för att hålla nere priset på din laddning

Det finns en del saker du med elbil kan tänka på för att hålla nere priset så gott det går för din laddning i dessa tider.

1. Ladda hemma

Det är mer kostnadseffektivt att ladda elbilen hemma än via en publik laddstation, även fast det är en snabbladdare. Införskaffa dig en laddbox till hemmet om du inte redan har det så du enkelt och kostnadseffektivt kan ladda hemma. På hemsidor som exempelvis Laddningsbox.se kan du enkelt jämföra olika laddboxar för att hitta det bästa alternativet för dig och din elbil.

2. Ladda när elpriset är som lägst genom timprisavtal

Det finns timmar under dygnet då elen är betydligt billigare än andra. Undvik pristoppar för att hålla nere priset för din laddning. Detta kan du göra genom ett timprisavtal som är det enda elavtalet där du kan utnyttja elprisets svängningar.

Ofta är elpriset billigast på natten men många laddboxar kommer med smarta funktioner som låter dig veta när elen är som billigast och schemalägger din laddning utefter det.

Det höga elpriset ser ut att vara här för att stanna – men du kan hålla konsekvenserna minimala Det höga elpriset verkar vara här för att stanna ett tag. I ett inslag hos SVT får vi höra tre experter förutspå att elpriset kommer bli jättehögt under vintern. Elpriserna höjs generellt under vintertid och ser vi hur elpriset ser ut idag är det inte sannolikt att det kommer bli lägre.

Som elbilsägare går det inte göra speciellt mycket åt det höga elpriset mer än att ladda effektivt. Detta genom att ladda hemma och ladda när elpriset är som lägst. Se också till att installera en laddbox i hemmet om du inte redan gjort det. Tack vare det statliga bidraget för Grön Teknik får du dessutom 50 % avdrag för arbets- och materialkostnaderna när du installerar en laddbox.