Nyheter

Företrädare för tågtrafiken: ”Hög tid satsa på tåg i tid”

”Det är dags för en nationell samling med målet att få ordning på spåren, tåg i tid och mer tågtrafik.”

Det skriver Johan Trouvé, vd Västsvenska Handelskammaren, Jonas Friberg, ordförande Resenärerna, Karin Svensson Smith, tidigare ordförande riksdagens trafikutskott och Pär Helgesson, ansvarig strategisk infrastruktur SJ i en debattartikel i Dagens Industri:

”Svenska folket har röstat med fötterna – och valt tåget! Sedan början av 90-talet har resandet med tåg ökat stadigt och har mer än dubblerats. Återgången efter pandemin gick snabbare än vad de flesta trodde. Sedan i början av sommaren är resandet tillbaka på rekordnivåerna från 2019 och alla prognoser visar på en fortsatt ökad efterfrågan. Nytt är också att efterfrågan på godstrafik på järnväg stiger kraftigt i kölvattnet av chaufförsbrist och stigande drivmedelspriser. Så långt allt väl.”

”Haken är att den klimatsmarta och energisnåla järnvägen redan används över sin kapacitet. Det får inte plats fler tåg på spåren. Trängseln tillsammans med det eftersatta underhållet är också grundläggande orsaker till de förseningar som drabbar resenärer och företag.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.di.se/debatt/debatt-hog-tid-satsa-pa-tag-i-tid/