Nyheter

AFRY tecknar avtal med Eiffage om ett nytt vägprojekt i Norge

År 2020 tilldelades AFRY kontraktet för detaljprojektering av paket 1 och 3 för den fyrfiliga motorvägen E18 på sträckan Langangen – Rugtvedt i den östra delen av Norge. Den franska entreprenören Eiffage och AFRY går nu in i ett nytt samarbete kring detaljprojekteringen av den återstående delen, paket 2.

Vägutvecklingen är för närvarande ett av de största pågående infrastrukturprojekten i Norge. Utvecklingen kommer att lösa de tidvis stora utmaningarna med trafikflödet genom Porsgrunn.

– Vi är mycket stolta över att Eiffage har valt att fortsätta samarbetet med AFRY i detta projekt. Det ger oss möjligheten att projektera hela motorvägen E18 Langangen – Rugtvedt, säger Anton Husøy, chef för Transportation på AFRY i Norge.

De senaste två åren har Eiffage och AFRY genomfört en optimerings- och regleringsprocess av arbetet för paket 2 i vägprojektet.

– Det är ett starkt fokus på hållbara lösningar och E18 Langangen – Rugtvedt är ett av de första vägprojekten i Norge som använder hållbarhetscertifieringen CEEQUAL. Målet för projektet är att uppnå Excellent-nivå, säger Husøy.

Projektet är 100 procent modellbaserat med höga krav på geometrisk representation och information i modellerna för att säkerställa kvalitet och kontroll. Digitala lösningar har varit avgörande för att visualisera och förmedla informationen från modell till praktik och verklighet.

Motorvägen är planerad att stå färdig i början av 2026.