Nyheter

Världens två första hållbara däck godkända för vägtrafik

Scandinavian Enviro Systems storägare Michelin har som första däcktillverkare i världen presenterat däck med hög andel miljömässigt hållbara material som är godkända för användning på vanliga vägfordon. Det rör sig om ett bussdäck och ett personbilsdäck där bildäcket bland annat innehåller återvunnen kimrök från Enviro.   

Det bildäck och det bussdäck som nu presenterats av Michelin innehåller 45 respektive 58 procent miljömässigt hållbara material. Bildäcket består bland annat av återvunnen kimrök som levererats av Enviro. Båda de presenterade däcken är godkända för användning på vanliga vägfordon och har precis samma prestanda som traditionella däck.

Michelin har tidigare tagit fram både ett tävlingsdäck för elektriska motorcyklar och ett för bilar som består av en hög andel återvunna och hållbara material, däribland Enviros återvunna och ISCC-certifierade kimrök. Enligt Michelin banar de nu presenterade nya däcken väg för den framtida teknologi som kommer att användas för tillverkning av Michelins standarddäck på 2-3 års sikt. Michelin har satt som mål att använda 100 procent hållbara material i samtliga sina däck till år 2050. Michelin är sedan 2020 Enviros enskilt största ägare.