Nyheter

Linde inviger världens första vätgastankanläggning för persontåg

I slutet av augusti invigdes den första vätgastankanläggningen för persontåg i Bremervörde i Tyskland. Vätgasanläggningen är en av de största som någonsin byggts.

Den nya vätgasanläggningen har en total kapacitet på cirka 1 600 kg väte per dag, vilket gör den till en av de största vätgastankanläggningarna som någonsin byggts. Linde har byggt, äger och driver anläggningen som levererar vätgas till de 14 passagerartågen som ska kunna köra 1 000 km utsläppsfritt på en enda tankning.

Anläggningen har designats och byggts med möjlighet att integrera framtida produktion av grönt väte på plats. De nya vätgasdrivna tågen ersätter befintliga dieseltåg.

– Vi utmärker oss genom att leverera helt integrerade högpresterande vätgas (H2) bensinstationer. Efter att ha byggt flera hundra vätgastankstationer över hela världen är Linde marknadsledande när det gäller effektivitet, tillförlitlighet och säkerhet, säger Adam Kadhim, affärsutvecklingschef på Linde Gas i Danmark.

– På Linde fokuserar vi på att skräddarsy lösningarna efter kundernas individuella behov. Det gäller inte bara vätgasområdet utan även andra aspekter av Power-to-X som grön ammoniak och metanol. I Norden, inklusive Danmark, har vi ett nära samarbete med vår globala Clean Hydrogen-organisation. Vi täcker därmed hela projektets livscykel från planering och projektering via byggnation och driftsättning hela vägen till service och underhåll, avslutar Adam Kadhim från Linde Gas.