Nyheter

MoonBikes i svensk storsatsning – snart kan fjällturister prova tyst elektrisk snöcykel

Franska startupbolaget MoonBikes – som utvecklat världens första elektriska snöcykel – förbereder en storsatsning i den svenska fjällvärlden. Målet är att etablera sig i en majoritet av Sveriges skidorter, och redan i vinter kan vem som helst provköra snöcykeln.

Efter 1,5 års kommersialisering har MoonBikes nyligen nått 500 sålda snöcyklar, med franska alperna som största säte. Nu flyttas ett stort fokus till den svenska marknaden, som anses ligga i framkant både vad gäller teknik och hållbarhet. Hittills har man signerat fem samarbetsavtal landet över, där bland annat Kläppen Ski Resort blir först i Norden med att använda MoonBikes i skidanläggningen. Snart finns även två köp- och testcenter i Dalarna och Västerbotten, dit alla kan komma och uppleva den helt ljudlösa snöcykeln. För att befästa sin närvaro ytterligare bildas ett svenskt bolag med säte i Östersund där Mattias Nilsson anställs som affärsutvecklare. Han tror att MoonBikes snart kommer bli en vanlig syn i den svenska fjällen.

– MoonBikes är ett miljövänligt, tyst alternativ till den traditionella snöskotern, och ett bra sätt att förena nytta med nöje. Jag är själv uppvuxen i den svenska fjällen, och ser en stor potential. Bara den senaste tiden har vi signat avtal med två nya samarbetspartners för service och support, Berners i Östersund och Nordqvist Racing i Järbo, och fler ska det bli, säger Mattias Nilsson, affärsutvecklare på MoonBikes.

Satsningen innebär också att turister i svenska fjällvärlden kan prova en MoonBike redan i vinter. OFFROADCAMP i Dalarna kommer att erbjuda både parkour-åkning och en guidad tur runt den 1800 km långa snöskoterleden i området. Hos Laplands Stuga & Tours, beläget en timme utanför Skellefteå, kan mankombinera MoonBike-åkning med att se norrsken. På sikt är målsättningen att öppna MoonBikes-parker på samtliga av Sveriges turistdestinationer.

– Svenskar befinner sig i teknologisk framkant, samtidigt som man bryr sig om hållbarhet. Därför är den svenska marknaden perfekt för oss. En MoonBike är ett enkelt och roligt fordon som är framtaget i samklang med naturen och som har potential att förändra hur människor ser på rörlighet i snötäckta landskap, säger Nicolas Muron, grundare av MoonBikes.

Ett enkelt batteri på 2,5 kWh ger en körtid på 1,5 timmar, men kan fördubblas genom ett valbart extra batteri. Med en vanlig laddare tar det mindre än fem timmar att ladda upp ett batteri som använts till max, och ingen specifik laddstation behöver monteras. Hastigheten toppar 42 km/h och med hjälp av en uppvärmd batteribox är den rustad för att klara kalla, skandinaviska vintrar.