Nyheter

AGILOX introducerar ny ODM-robot

Med sin nya AGILOX ODM satsar AMR-tillverkaren AGILOX på ett helt nytt användningsområde: transporter med små lastbärare.

Efter AGILOX ONE och AGILOX OCF kommer nu AGILOX ODM. AGILOX, som är specialister på logistikrobotar lägger till en autonom dolly mover till sitt utbud av intelligenta transportsystem styrda av svärmintelligens. AGILOX siktar alltså på ett helt nytt användningsområde: transporter med små lastbärare.

AGILOX utökar sitt utbud av autonoma mobila robotar (AMR) med den nya Omnidirectional Dolly Mover, AGILOX ODM. Medan AGILOX ONE är utrustad med en saxlyft och AGILOX OCF har en frilyft för lasthantering är AGILOX ODM byggd på principen av en dolly mover. Det innebär att den kan ta emot laster på upp till 300 kg, till en maximal lyfthöjd på 250 mm och transportera dem i mål. Det intelligenta AMR-konceptet med AGILOX X-SWARM-teknik öppnar för nya användningsområden och andra industrisegment eftersom små lastbärare, som den nya AGILOX ODM, ofta används inom elektronik- och läkemedelsdindustrin.

Detaljer om den nya AGILOX ODM

Med AGILOX ODM har AGILOX tillfört nytt tänkande till konceptet med automatiserade guidade fordon: Det kompakta fordonet färdas självständigt och navigerar fritt på produktionsgolvet eller i lagret och säkerställer perfektion i det interna materialflödet. Precis som AGILOX ONE och AGILOX OCF använder AGILOX ODM ett rundstrålande drivkoncept. Detta gör att den kan färdas på tvären in i hyllgångar samt vända på stället och kan ta sig fram även i de trångaste utrymmena.

Ackumulatorn med litiumjärnfosfatet (LiFePO4) säkerställer korta laddningstider och långa driftscykler.

– AGILOX är ett varumärke som har byggt en stark grund med AGILOX ONE och AGILOX OCF. Med nya AGILOX ODM, förblir vi trogna vårt varumärkes-DNA samtidigt som vi riktar in oss på transport med små lastbärare för att följa vår tillväxtplan att bli världens ledande AMR-leverantör, säger Georg Kirchmayr, vd för AGILOX Services GmbH.

Fördelar med AGILOX

Med den nya AGILOX ODM kan kunderna dra nytta av alla fördelar från samma beprövade X-SWARM-teknologi som i AGILOX ONE och AGILOX OCF: de unika fördelarna med en intra-logistiklösning, designad från grunden.

Eftersom AGILOX AMR inte har kräver ett centralt styrsystem, utan kan orientera sig efter befintliga konturer med millimeterprecision elimineras tidskrävande och kostsamma modifieringar av den befintliga infrastrukturen.

Autonom ruttsökning gör det också möjligt för fordonen att undvika hinder utan hjälp. Om det inte går att ta sig förbi det upptäckta hindret på grund av dess storlek eller det tillgängliga utrymmet, beräknar AMR:erna en ny rutt inom några sekunder för att nå sin destination så snabbt som möjligt. För kunderna innebär detta maximal frihet, eftersom de inte behöver anpassa sig till det autonoma mobila robotsystemet. Systemet anpassar sig istället efter kundens processer. Helt och hållet autonoma rutter säkerställer ett säkert arbetsflöde – även i blandade verksamheter.

Plug & Perform-driftssättning av de intelligenta intralogistiklösningarna och frånvaron av en masterdator- eller annat navigeringshjälpmedel besparar AGILOX-kunderna långdraget ändringsarbete i förväg.

När logistikrobotarna väl har tagits i drift organiserar de sig enligt principen om svärmintelligens (decentraliserad), dvs de utbyter information flera gånger i sekunden för att
möjliggöra för hela flottan att beräkna den mest effektiva rutten och förhindra potentiella dödlägen innan dessa kan inträffa.

Kunden drar alltså nytta av ett system som hela tiden körs smidigt utan stillestånd. Tidskrävande koordinering från kunden av fordon är också ett minne blott tack vare AGILOX X-SWARM teknologi. För kunden innebär detta flexibilitet, eftersom det låter dem utöka fordonens transportyta inom bara några minuter.

Det betyder också att det är mycket enkelt att flytta en AGILOX AMR om den tillfälligt behövs i andra delar av verksamheten. AGILOX-fordon också kan kommunicera med andra maskiner eller annan infrastruktur med hjälp av IO-boxar. Inte heller rulldörrar eller flera våningsplan är problem för AMR:er. Det innebär att kunderna får maximal flexibilitet i sin organisering av produktionsprocesser.

En annan stor fördel är den blandade driften av AGILOX-flottan i en ”svärm”. Om det är få fordon i AGILOX ONE- och ODM-serien kan dessa till exempel hjälpa till att mata monteringsarbetsstationerna eller e-Kanban-hyllor, medan AGILOX OCF-fordon transporterar pallarna. Det gör med några enkla inställningar eftersom alla AGILOXS AMR:er använder samma kontroll- och WiFi-infrastruktur.