Nyheter

Audi RS 3 i exklusiv limiterad utgåva

Audi Sport bjuder på ännu en nyhet i limiterad upplaga. RS 3 performance edition är utvecklad med fokus på maximal prestanda med en effekt på 407 hk och topphastighet på 300 km/h.

Förutom den välljudande femcylindriga motorn, RS torque splitter och keramiska bromsar, är specialmodellen utrustad med RS-skalstolar för optimalt sidostöd och en lång rad exklusiva designdetaljer. Audi RS 3 performance edition kommer att tillverkas i totalt 300 exemplar varav åtta destineras till Sverige.

Med den 3:e generationen Audi RS 3 Sportback och 2:a generationen av RS 3 Sedan har prestandan nått en ny nivå i kompaktsegmentet. Den limiterade utgåvan av RS 3 performance edition har vässats både tekniskt och visuellt för att bjuda på ännu mer körglädje och känsla.

5-cylindrig turbomotor på 407 hk

RS 3 performance edition är både kraftfullare och snabbare med en topphastighet på 300 km/h, vilket är 10 km/h mer än standardversionen med RS Dynamics Package plus. Den prisbelönta och välljudande 5-cylindriga turbomotorn levererar nu 407 hk, 100 varv senare, vilket ger en platå mellan 5 700 och 7 000 varv per minut, samtidigt som det maximala vridmomentet på 500 Nm finns tillgängligt 100 varv längre, mellan 2 250 och 5 700 varv per minut.

Det uppnås genom ett högre laddtryck: den stora avgasturboladdaren genererar 1,6 bar relativt, vilket motsvarar ett plus på 0,1 bar. Den 7-stegade dubbelkopplingsväxellådan S tronic ger korta växlingstider utan avbrott. Med ett sportigt utväxlingsförhållande och med launch control går 0 till 100 km/h på 3,8 sekunder.

Välljudande klassiskt tändföljd med 1-2-4-5-3

Kraften förstärks av det karaktäristiska ljudet från den 5-cylindriga motorn där tändföljden lyder 1-2-4-5-3. Det standardmonterade RS-sportavgassystemet med modifierad mittljuddämpare och blanksvarta, ovala ändrör ger ett sportigt och robust ljud. Den steglösa regleringen av avgasspjället som breddar ljudspektrat har dessutom anpassats något för RS 3 performance edition. Väljs Dynamic, RS Performance eller RS Torque Rear i Audi drive select öppnar avgasspjällen ytterligare när bilen är stationär,  vilket gör ljudet ännu mer närvarande.

Förstklassig chassiteknik i serieproduktion

Negativ cambervinkel, styvare tvärlänkar, RS-specifika krängningshämmare med högre fjäderkarakteristik är redan standard i RS 3 för att ge hög kördynamik och stabilitet. RS 3 performance edition är dessutom utrustad med RS sportfjädring med adaptiv dämparreglering som justerar stötdämparna kontinuerligt och individuellt efter vägförhållanden, situation och läget som valts i Audi drive select.

Jämfört med föregångaren har kompressions- och returdämpningen ökat vilket innebär att stötdämparna tar upp ännu mer av kraften och ger en ännu tajtare känsla. Elektromagnetiskt styrda ventiler ger anpassad dämpning inom tio millisekunder.

För att göra detta mäter sensorerna vertikalaccelerationen i karossen och de enskilda hjulens rörelse i förhållande till den. Informationen bearbetas samtidigt i dämparstyrenheten och i den dynamiska styrningen, vilket innebär att varje enskilt hjul optimerar prestandan till vägen. Vid snabb kurvtagning, inbromsning och acceleration, t.ex. med launch control hjälper systemen även till att motverka krafterna i karossen.