Nyheter

”International Trucks of the Year”

DAF visar upp sin nya generation lastbilar för byggsektorn på Bauma, världens största mässa för byggbranschen, som äger rum i München, Tyskland från 24 till 30 oktober.

Nya DAF XDC och XFC delar DNA med ”International Trucks of the Year”, 2023 respektive 2022, och sätter en ny standard för effektivitet, säkerhet och förarkomfort.

Nya DAF XDCC och XFCC för byggtillämpningar:

Två-, tre- och fyraxlade konfigurationer

Robust konstruktion med en robust grill och tredelad stötfångare i stål

Utmärkt ingångsvinkel och hög markfrigång

Den perfekta basen för tippvagnar, betongblandare och kroklyftar

Den nya effektivitetsstandarden:

Nya PACCAR MX-11- och MX-13-motorer på upp till 390 kW/530 hk

Ny automatisk TraXon-växellåda som standard

Programvara för terrängkörning

Ny Rock Free-programvarufunktion för bättre prestanda i terräng

Ny ASR-frånkopplingsfunktion

Enastående användarvänlighet för karossbyggare

Den nya standarden inom säkerhet

Kombinationen av extra lågt närsiktsområde, fönster med trottoarvy och DAF Vision Dashboard ger maximal direkt sikt

DAF Digital Vision System och DAF Corner View för maximal indirekt sikt

Den nya standarden för förarkomfort:

Utmärkt hyttåtkomst och unika inställningsmöjligheter för säten och ratt

Överlägsen körning och väghållning

Samarbete med ledande karosskonstruktörer för snabbast möjliga fordonstillgänglighet

Utmärkt erbjudande för byggtillämpningar

DAF XDC- och XFC-lastbilarna för byggsektorn delar DNA med den flerfaldigt prisbelönta nya generationens DAF XD-, XF-, XG- och XG⁺-lastbilsserien som har tilldelats ”International Truck of the Year” två år i rad.

XDC och XFC är två-, tre- och fyraxlade fordon och finns med enkel- eller dubbeldrivning. Både XDC och XFC är särskilt konstruerade för de tuffaste arbetsuppgifterna i krävande förhållanden.

DAF XDC- och XFC-modellerna har stor ingångsvinkel på 25o och hög markfrigång på 33 till 39 cm – beroende på specifikation. DAF:s lastbilar för byggsektorn har kraftfull konstruktion, med en robust tredelad stötfångare i stål, svarta grillister och en kylarskyddsplatta i stål som standard. Båda fordonen är den perfekta basen för tippvagnar, betongblandare, kroklyftar och annat specialkarosseri.

Ny standard för effektivitet

Precis som tidigare modeller för användning på väg har den nya generationens XDC och XFC nya PACCAR MX-11- och MX-13-motorer med uteffekt på upp till 390 kW/530 hk.

Alla DAF-lastbilar för byggsektorn är utrustade med automatisk TraXon-växellåda som standard, med ett speciellt terrängläge för optimal växlingsprestanda i krävande terräng. Växlingen är extremt snabb med högt motorvarvtal, vilket innebär att momentet bibehålls i tung eller kuperad terräng. Dessutom har XDC och XFC funktioner för automatisk växling vid start. Nya funktioner är ASR-frånkoppling och ”Rock Free” som underlättar start på hala underlag och snabb gungning som gör det möjligt för fordonet att ta sig ur extremt svåra förhållanden.

Enastående användarvänlighet för karosskonstruktörer stöds av den mycket flexibla layouten för chassikomponenter, med till exempel EAS (system för efterbehandling av avgaser), batterilåda och lufttankar, samt tillgång till ett komplett utbud av kraftuttag, moduler och anslutningar för påbyggnadsmontering.

Den nya standarden inom säkerhet

Den nya generationens DAF XDC och XFC har stor vindruta och sidorutor med mycket låga närsiktsområden, vilket är något som alla den nya generationens DAF-modeller lovordas för och som ger bästa möjliga direkta sikt. Som tillval finns ett fönster med trottoarvy som, tillsammans med det fällbara andreförarsätet, ger fri sikt över fotgängare och cyklister bredvid lastbilen på andreförarens sida. Den nya ”DAF Vision Dashboard”, som är formad mot vindrutan på andreförarens sida och är standard på både XDC och XFC, ger överlägsen direkt sikt.

För bästa möjliga indirekta sikt kan den nya generationens DAF XD utrustas med DAF Digital Vision System som ersätter huvud- och vidvinkelspeglarna. Överlägsen DAF Corner View ger maximal sikt på inte mindre än 285 grader i området runt hyttens A-stolpe på andreförarens sida.

Ännu ett bidrag till den överlägsna säkerheten är den kompletta LED-ytterbelysningen som är standard på alla XDC- och XFC-versioner.

Den nya standarden för förarkomfort

Förstklassig förarkomfort börjar med utmärkt hyttåtkomst tack vare välplacerade steg och en ratt som kan flyttas till uppvinklat parkeringsläge. Justeringsintervallet för säten och ratt är oöverträffat, liksom hyttens rymlighet med suveränt förvaringsutrymme. Standardhytten levereras som standard med utökat innerutrymme. Ett bekvämt tredje säte eller ett stort kylskåp finns som fabrikstillval.

Nya XDC och XFC har samma snygga instrumentbräda som övriga modeller i den nya generationens sortiment, inklusive de helt digitala instrumentpanelerna. Överlägsen körning och väghållning förbättras ytterligare med helt ny utformning av främre chassi och hyttfjädring.

Samarbete med ledande karossbyggare

Som framgår på Bauma samarbetar DAF med ledande karosskonstruktörer för att säkerställa högsta kvalitet, effektivitet och snabbast möjliga fordonstillgänglighet. Optimalt förspecificerade kombinationer av lastbil och påbyggnad påskyndar också beställningsprocessen, vilket innebär att de första helt konstruerade fordonen kan levereras under första kvartalet 2023.