Nyheter

STILRIDE tar in 40 nya miljoner – närmar sig lansering av sin första motorcykel SUS1

Svenska startupen STILRIDE har just stängt en runda där de tar in ytterligare 40 miljoner SEK i kassan, såväl från befintliga som nya investerare. Pengarna ska användas för att ytterligare utveckla den unika tillverkningsmetoden STILFOLD, som möjliggör en grön omställning i tillverkningsledet för stålprodukter.

Samtidigt förbereder man sig för lanseringen av sin första e-motorcykel SUS1. Det har varit en hektisk sommar och tidig höst för STILRIDE, där man bland annat vunnit den prestigefyllda utmärkelsen Industrial Award i årets Almedalen, startat samarbeten med det svenska rymdbolaget I.S.A.A.C samt blivit utvald som partner till Polestar i deras projekt att ta fram en klimatneutral bil till 2030. Och nu har man även stängt en runda som fyller på kassan rejält.

– Det är ett bevis på att vi är på helt rätt väg att såväl existerande ägare som ett antal nya väljer att gå in med pengar i dessa tider. Anledningen är att våra ägare tror på såväl vår teknik som vår förmåga att omsätta den till en verklig produkt. De nya samarbetena innebär dessutom en tidig breddning för vår unika teknik STILFOLD som har potentialen att revolutionera stålproduktion framöver, säger Jonas Nyvang, medgrundare till STILFOLD.

STILRIDE kommer inom kort att lansera sin första el-motorcykel SUS1 vars chassi är helt framtaget med den origami-inspirerade tillverkningstekniken STILFOLD. Resultatet blir inte bara ett unikt designDNA för produkten, utan innebär också ett avsevärt mindre miljöavtryck än traditionell tillverkning. Inför denna lansering väljer man nu också att öppna upp för enskilda entusiaster att köpa in sig på en mindre del i företaget.

– Vi har varit väldigt noga och försiktiga med att inte lova för mycket kring lanseringsdatum. Därför har vi heller inte velat ta helt eller delvis betalt i förväg som många andra i branschen gjort. I stället öppnar vi på tisdag 25 oktober och under en begränsad tid upp möjligheten för att kunna äga en liten del av företaget via Crowdcube, fortsätter Jonas Nyvang.

De samarbeten som nyligen inletts innebär också spännande och nya möjligheter för STILRIDE. Samarbetet med I.S.A.A.C, ett rymdföretag som startats av bland andra Christer Fuglesang, öppnar dörrar för helt nya implementationer av STILFOLD-tekniken. Grunden i STILFOLD, där stålplåt böjs och viks till önskad form, innebär uppenbara fördelar vad gäller transport av råvara och gör det möjligt att använda mindre material än med konventionella metoder. Förhoppningen är även att kunna hitta fler material än stål som lämpar sig för tekniken. Även det nya samarbetet med Polestar har startat mycket lovande.

– Polestar 0-projektet är oerhört utmanande då det gäller att verkligen få ner klimatavtrycket till noll. Där krävs det helt nytt tänkande vad gäller såväl material som tillverkningstekniker, och vi är oerhört stolta över att få vara en del i det viktiga arbetet framåt, avslutar Jonas Nyvang. Bland de befintliga investerare som nu varit med och stängt rundan på 40 miljoner SEK finns Gustaf Hagman, Saied Esmaeilzadeh och Tobias Emanuelsson. Lanseringen av den första modellen SUS1 planeras mot sen höst/tidig vinter detta år.