Nyheter

Bauma 2022: Batteridriven bandgrävare från Komatsu

Komatsu premiärvisar sin första större bandgrävare med batteridrift. Den 24 ton tunga PC 210E har ett litium jonbatteri från Proterra och kan arbeta upp till åtta timmar vid full laddning.

Komatsu har ett pågående samarbete med Proterra för att utveckla batteridrivna medelstora grävmaskiner. Proterras batteri på 451 kilowattimmar är integrerat med hydraulpump och den elektriska motorn 123 kilowatt från Komatsu.

– Maskinen har samma egenskaper som den dieseldrivna PC 210. I Sverige har de stora byggbolagen börjat efterfråga helelektriska grävmaskiner till vissa projekt. Med PC 210 E visar Komatsu att man är med i utvecklingen och kan erbjuda de lösningar som marknaden vill ha, säger Lucas Berghult på Söderberg & Haak.

PC 210 E kommer att lanseras i Europa under 2023. Därefter kommer även helelektriska maskiner med samma koncept även på PC 240 och PC 290.

– Komatsu har som mål att vara helt klimatneutralt år 2050. Det gäller inte enbart maskinerna utan även hela produktionskedjan, berättar Lucas Berghult.