Nyheter

Bobcat visar upp framtidens utrustning på Bauma 2022

Bobcat använder Bauma 2022 som en plattform för att ge deltagarna en glimt av morgondagens maskineri. En omfattande utställning av tillverkarens nya och befintliga utrustning visas i Bobcats monter (FN.817), med fokus på bland annat elektrifiering, digitalisering, autonom drift och en mängd andra spännande innovationer och koncept.

Scott Park, Doosan Bobcats VD:

– Våra innovationer härrör från behovet att driva effektivitet, produktivitet och hållbarhet. Vi förnyar inte för att förnya oss utan för att skapa värde för våra kunder, deras samhällen och vår planet som helhet. Bobcat fortsätter att utvecklas på djärva sätt, vilket ger våra kunder möjlighet att övervinna även de tuffaste utmaningarna samtidigt som de levererar lösningar som bidrar till en mer hållbar framtid.

Förutom sin imponerande montervisning deltar Bobcat i årets Bauma FORUM, en serie internationella föreläsningar och diskussioner som utforskar morgondagens konstruktionsmetoder och material; vägen till autonoma maskiner; hållbar, effektiv och pålitlig gruvdrift; digitala byggarbetsplatser; och vägen till nollutsläpp.

Som en del av FORUMet kommer Bobcats vicepresident för global innovation, Joel Honeyman, att presentera ”Leading the Charge: Bobcat T7X transforming the jobsite with sustainable solutions” klockan 16:30 CET fredagen den 28 oktober 2022 i Innovation Hall Bauma LAB0 (ICM – International Congress Center Messe München).

T7X: Världens första helt elektriska kompakta bandlastare

T7X – världens första helt elektriska kompakta bandlastare – är en av flera elektrifieringsutvecklingar som visas upp i Bobcats Bauma 2022-monter. T7X har en nominell driftskapacitet på 1374 kg och noll CO2-utsläpp.

Dess lastkännande energihanteringssystem, som automatiskt justerar uteffekten i linje med uppgiften som utförs, hjälper till att maximera batteritiden. Tack vare möjligheten att variera körhastigheten med fullt vridmoment kan operatörer manuellt justera T7X:s prestanda för specifika applikationer. Som ett resultat av detta förbrukar maskinen ingen ström vid tomgång, vilket tar bort en av utrustningssektorns vanligaste orsaker till energislöseri. Med ett 60,5 kWh litiumjonbatteri som kan leverera fyra timmars kontinuerlig användning, har maskinen designats för att minska utsläpp och bullernivåer utan att förverka prestanda.

En annan egenskap som skiljer T7X från alla andra lastare på planeten är det faktum att den nästan inte innehåller några vätskor. Maskinens traditionella hydrauliska arbetsgrupp har helt ersatts med ett elektriskt drivsystem, bestående av elektriska cylindrar och drivmotorer. Detta innebär att den enda vätskan som finns inuti en T7X är miljövänlig kylvätska.

S76: En fyrspårig minilastare som är medveten om sin omgivning

Deltagarna i Bauma 2022 kommer också att ha möjlighet att kolla in en alternativ version av Bobcat S76, där hjulen på denna sladdstyrda lastare har ersatts med fyra individuella bandkapslar, vilket effektivt omvandlar den till en bandlastare. Denna innovativa konfiguration ger modellen stor mångsidighet, vilket gör att den enkelt kan anpassa sig till ett brett spektrum av arbetsmiljöer. De resulterande fördelarna inkluderar ökad flytförmåga, minskat marktryck och förbättrat grepp i våt terräng jämfört med konventionella sladdstyrda hjullastare, samt en mjukare körning än traditionella tvåspårslastare.

S76:an som visas på Bauma har också utrustats med ett banbrytande radarsystem för objektundvikande, som kan stoppa, reducera och varna föraren med antingen visuella eller hörbara varningar, och kan monteras på vilken maskin som helst (oavsett om den är elektronisk eller manuellt styrd). Denna teknik har utvecklats av Bobcat i samarbete med Ainstein, ett företag med huvudkontor i USA som tillverkar toppmoderna bildradarsensorer som liknar de som finns på avancerade bilar och jordbruksutrustning.

Bobcats Quad-track koncept valdes ut som finalist i kategorin Mechanical Engineering av Bauma 2022 Innovation Awards.

E35: En minigrävmaskin som får alla förare att se ut som ett proffs

Maskinen på 3,5 ton har ett elektrohydrauliskt kontrollsystem snarare än konventionella hydrauliska joysticks, vilket innebär att den kan anpassas och programmeras för att passa alla nivåer av förarens skicklighet. Tack vare sina integrerade sensorer kan modellen utföra en mängd olika halvautomatiska uppgifter, vilket hjälper användare att utföra exakta planering, nivellering och dikesgrävning utöver andra repetitiva operationer som t.ex. Bobcat-teamet finns till hands för att demonstrera hur det sensoraktiverade, elektrohydrauliska styrkonceptet tillför mervärde för förarna och hjälper dem att bli mer exakta och produktiva oavsett deras erfarenhet.

Uppnå full insyn på arbetsplatsen

Förutom kommande och befintliga modeller demonstrerar Bobcat en rad av sina senaste tekniska innovationer på Bauma 2022. Transparenta displaykoncept utvecklade i samarbete med LG Electronics och BSI Research utgör ett nyckelfokus. Ett sådant system, som drar fördel av OLED-teknik, har monterats på en Bobcat TL43.80HF teleskoplastare. Denna innovation är integrerad i hyttens glasstruktur och reducerar döda vinklar för förare, vilket ökar produktiviteten, effektiviteten och sikten samtidigt som de enkelt kan se över bommen. Denna display kan bäddas in i de främre vindrutorna eller sidorutorna på en rad Bobcat-modeller, inklusive minigrävare och lastare samt teleskoplastare.

Bobcat använder också Bauma 2022 för att visa upp sin T-OLED-pekskärm, ytterligare ett framsteg inom transparent skärmteknik som ger operatörer möjlighet att beröra och anpassa sitt användargränssnitt med smarta widgets och interaktiva applikationer. Denna transparenta multifunktionsuppställning, som demonstreras på ett statiskt stativ inuti Bobcats huvudtält, levererar arbetsplatsspecifika data, ger viktig information och maskininsikter för användare i realtid. Dessutom, tack vare dess transparenta natur, kan operatörerna helt enkelt fokusera sin vision för att se allt som händer runt omkring dem på plats.

Vijay Nerva, Head of Innovation and Acceleration, Doosan Bobcat EMEA, kommenterade de nya koncepten:

– Dessa transparenta displayer är bland de mest avancerade teknologierna som någonsin har inkorporerats i våra maskiner – eller vilka maskiner som helst, för den delen. De erbjuder deltagarna en glimt av hur Bobcats framtida upplevelse i hytten kommer att se ut.