Nyheter

Omfattande kryptobedrägeri sprider sig i väst – dejtingappar används för att leta måltavlor

Ett ökänt bedrägeri som tidigare svept över Asien och som baseras på långvarig känslomässig manipulation har på senare tid fått fäste i Europa och USA. Detta framkommer av en ny rapport av cybersäkerhetsbolaget Proofpoint och som i detalj kartlägger hur förövare under lång tid bygger upp förtroende för att till slut lura sina måltavlor på stora summor.

Bedrägeriet har fått namnet ”Pig Butchering” (efter att grisar göds upp innan de slaktas). Det går i korthet ut på att nätkriminella antar falska onlinepersonligheter och tar kontakt med tilltänkta måltavlor över bland annat dejtingappar, sociala medier och sms. Genom att långsamt bygga upp förtroende lurar man sina måltavlor att köpa kryptovaluta via falska sajter.

Cybersäkerhetsforskare på Proofpoint har ägnat de senaste tre månaderna åt att kartlägga bedrägeriet, och identifierat 55 domäner som används för att lura folk i det bedrägeriet. Offren har i flera fall förlorat stora summar, upp mot miljontals kronor.

– Kryptobedrägerier är nästan lika gamla som själva kryptovalutan, även om den här senaste forskningen visar att de blir mer komplexa och mogna. ”Pig Butchering”, eller Sha Zhu Pan som det kallas i vardagsspråk i Kina, sprider sig snabbt, och deras framgångar ger nätkriminella aktörer ytterligare resurser för att växa, säger Sherrrod DeGrippo, ansvarig för säkerhetsforskning på Proofpoint.

Tidigare i år hissade FBI varningsflagg efter att man märkt ett ökat antal ”Pig Butchering”-bedrägerier på amerikansk mark. De bedrägerier som Proofpoint nu kartlagt inleds med att bedragaren tar kontakt, försöker bygga upp förtroende för att sedan skriva att man känner till en exklusiv metod för att tjäna pengar online. Till en början ber bedragaren om en mindre investering, som succesivt växer sig större i takt med att ”investeringen” verkar öka.

Rapporten finns i sin helhet att läsa här: 

https://www.proofpoint.com/us/blog/threat-insight/broken-dreams-and-piggy-banks-pig-butchering-crypto-fraud-growing-online