Nyheter

Bauma 2022: Helelektrisk vält utan hydraulik

Som så många andra på årets Bauma visar Amman flera eldrivna maskiner. eARX 26–2 är en helt eldriven vält 2,7 ton där hydrauliken ersatts med eldrift för både framdrift och vibration.

– En del tillverkare byter bara ut dieselmotorn mot en elmotor men behåller hydrauliken. Här har Amman konstruerat maskinen från grunden för eldrift. Den enda hydrauliken är för styrningen. Den har en hydraultank på fyra liter, säger Bo Svensson som är vd hos den svenska generalagenten Stig Machine.

Välten har två elmotorer i varje vals, en för framdrift och en för vibration. Drifttiden är åtta timmar på en laddning. Med den inbyggda laddaren laddas batteriet till fullt på 12 timmar. Med en truckladdare och 3-fas går laddningen på 3,5 timme.

– Avsaknaden av hydraulik gör att det krävs väldigt lite service och underhåll. Det är i princip bara två smörjnipplar till styrkolvarna och fyra liter hydraulolja till styrningen som ska bytas efter 2 000 timmar. Det är allt, säger Henrik Svensson på Stig Machine.

Han berättar att Ammans ny helelektriska väl kommer att komma till Sverige i mars 2023.

På bilden: Henrik och Bo Svensson från Stig Machine är på Bauma för att visa nyheter för svenska kunder. Här vid den nya helelektriska välten från Amman.