Nyheter

Combitech accelererar arbetet inom totalförsvaret

Den nordiska tech lösnings- och konsultpartnern Combitechsom tillsammans med sina kunder och samarbetspartners skapar motståndskraftiga verksamheter och samhällen, släpper idag sin rapport för tredje kvartalet 2022.

I fokus är ytterligare förstärkning av totalförsvaret och samhällsberedskap samtidigt som nästan 200 nya medarbetare välkomnats till företaget.

– Vi accelererar nu arbetet med att stärka Sveriges totalförsvar och krisberedskap för att möta morgondagens utmaningar. Inom offentlig sektor handlar det exempelvis om ramavtal inom cybersäkerhet, beredskap och incidenthantering, alla områden som belyses extra i det utmanande omvärldsläge vi befinner oss i. Samtidigt ser vi inom industrin ett växande intresse för teknikområdet Human Machine Interface (HMI) i olika applikationer och att använda serious games, säger Jessica Öberg, vd på Combitech.

Combitech har ett fortsatt stort medarbetarfokus. Det handlar mycket om kompetensutveckling och att behålla personal, samtidigt som rekryteringsinitiativen för att växa ytterligare på marknaden är i fokus.

Viktiga händelser juli – september 2022

Combitech har signerat ramavtal med flera aktörer i offentlig sektor inom totalförsvarsområdet. Till exempel med Kommunalförbundet Norrvatten, Sveriges fjärde största dricksvattensproducent, och Käppalaförbundet, som renar avloppsvatten från medlemskommuner i Stockholmsområdet.

Försvarets Materielverk (FMV) och Försvarsmakten har tecknat ett ramavtal med Combitech inom användbarhet och Human Factors Integration (HFI) för att anskaffa system, tjänster och materiel som är anpassade till människans behov. Avtalet är en viktig del i jämställdhetsarbetet och för att ge all försvarsmaktspersonal bättre förutsättningar att lösa sina uppgifter.

I slutet på augusti samlade Combitech ett 80-tal intressenter från offentlig sektor, näringslivet och andra samhällsviktiga verksamheter för att samverka under Totalförsvarsdagen. Navet var ett fysiskt scenariokartspel, som vi på Combitech utvecklat, där vårt samhälle upplever störningar och en tilltagande kris.

Skogsstyrelsen har upphandlat Combitech som AI-partner, som ett led i myndighetens arbete inom digitalisering och teknikutveckling.

I september genomfördes WASP Industry Days 2022 där Combitech har en aktiv roll. Det handlar om seminarier och fältstudier för att utveckla en forskningsplattform för framtida förmågor i civila räddningssystem. Arbetet är en del av Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program (WASP).