Nyheter

TYRI belönas med designpriset Red Dot Design Award

Ett intelligent belysningssystem för arbetsmaskiner som öppnar nya möjligheter för såväl användare som installatörer – INTELLilight från TYRI har tilldelats det prestigefulla designpriset Red Dot Design Award.

Appen som gav utmärkelsen

Det var appens design och funktionalitet som fick Red Dot Award-juryn att höja på ögonbrynen. Med appen kan man styra all belysning, gruppera, justera ljusstyrka och färgen på belysningen helt utifrån förarens preferenser och omgivningens förutsättningar. En mycket komplex utmaning som man lyckades göra ytterst användarvänlig.

– När vi hade tagit fram INTELLilight och insåg att det var något helt unikt för branschen ville vi ta det ytterligare ett steg. Vi ville få in Internet of Things i det nya systemet och bestämde oss för att ta fram en app för att styra belysningssystemet. Det var av stor vikt att även appen skull vara av yppersta världsklass därför insåg vi tidigt att vi behövde hitta en samarbetspartner för att nå vårt mål, säger Christian Wadell, globalt ansvarig för research- och development på TYRI.

Ett framgångsrikt samarbete

Det var genom en joint venture med The Techno Creatives som TYRI tog fram appen till INTELLilight. The Techno Creatives är en av världens ledande konsultbolag inom digital innovation och tillsammans lyckades man ta fram en app som gjorde det möjligt att enkelt styra hela INTELLilight-systemets belysning.

– Det här uppdraget var verkligen en utmaning att lösa tekniska utmaningarna. Det krävdes att vi tänker långt utanför de ordinarie mönstren. Tillsammans med TYRI:s expertis inom belysning och belysningssystem för arbetsmaskiner blev vi tillsammans ett oerhört starkt team. Det här samarbetet var för oss alla en utmaning som vi verkligen lyckades med, säger Martin Persson, Lead Strategi på The Techno Creatives.

Red dot viktigt för framtiden

Red Dot Award är en mycket prestigefylld utmärkelse och för TYRI betyder det mycket i den fortsatta utvecklingen av produkter. Med en egen avdelning för forskning och utveckling och dessutom ett EMC-laboratorium finns alla möjligheter att fortsätta att utveckla och designa nya produkter.

– Vi ser att design blir allt väsentligare för våra kunder och det är viktigt för oss att få det bekräftat med ett sådant här pris. Kvalitet och prestanda har alltid varit högsta prioritet för oss men nu vet vi att även design är en avgörande parameter när vi ska lansera nya produkter, säger PeO Axelsson, marknadsansvarig på TYRI.

Detta bekräftas även av Professor Dr. Peter Zec, founder and CEO of Red Dot som i ett samlat uttalande beskriver det så här:

– The awards in this competition year show just what good communication design can achieve. It can recognise complex problems and transform these into solutions. It can present multi-layered information in an easy-to-understand way and make it accessible. The range of channels, media and materials used for this purpose is unusually large. You have emerged as a winner with your design in a large field of international participants. Congratulations on this special achievement!

Foto: TYRI