Nyheter

Ford ingår ett viktigt avtal om resan mot CO2-neutralitet 2035

Just nu genomgår fordonsindustrin en omfattande omvandling och Ford är i full gång på resan mot en elektrisk framtid. Med lanseringen av nio elbilar före utgången av 2024 är ambitionerna höga. Det är inte bara elbilar som ersätter de konventionella bensin- och dieselbilarna (ICE) på vägarna. En CO2-minskning i Fords leveranskedja är också en viktig del av Fords plan för att alla fabriker, leverantörer och distribution ska vara CO2-neutrala till 2035.

Det nya avtalet hjälper Ford att nå sitt mål, eftersom avtalet kommer att säkerställa framtida leveranser av lågkolhaltigt stål för tillverkning av Ford-modeller.

– Ford har liksom våra kunder en önskan om att ta hand om vår planet och vi tar därför de nödvändiga stegen för att praktisera detta – bland annat genom att tillverka bilar som ska bidra till att minska dagens klimatförändringar på det mest ändamålsenliga sättet, säger Sue Slaughter, inköpsdirektör, försörjningskedjans hållbarhet, Ford Motor Company.

Avtalet är ett avsiktsavtal, även kallat Memorandum of Understandings (MoUs), som ingåtts med Salzgitter Flachstahl GmbH, Tata Steel Nederland BV och ThyssenKrupp Steel Europe AG.

De tre leverantörerna har varsin planer på att öka produktionen av lågkolhaltigt stål under de kommande åren. Med det nyss slutna avtalet kommer Ford att säkra leveranser av lågkolhaltigt stål för tillverkning av bilar, och Ford kommer därmed att avsevärt minska sitt CO2-avtryck i värdekedjan.

Ny elektrisk crossover är tillverkad av lågkolhaltigt stål

Ford har redan planer på att använda lågkolstålet i produktionen av sin nya elektriska crossover, som kommer att tillverkas nästa år.

För att nå sitt ambitiösa mål att alla Fords fabriker, leverantörer och distribution ska vara CO2-neutrala till 2035, analyserar och uppdaterar Ford kontinuerligt hela sin värdekedja. Till exempel kommer omfattande uppdateringar av fabriken i Köln att innebära att Ford kommer att minska utsläppen med mer än 2 000 ton CO2 och spara mer än 2 600 MWh elenergi per år.

Mål att använda 10 % kolneutralt stål 2030

Avtalet om lågkolhaltigt stål kommer också att hjälpa Ford att nå sitt mål att 10 % av allt stål som används ska vara koldioxidneutralt till 2030. Detta mål meddelade Ford tidigare i år när Ford gick med i det globala initiativet First Movers Coalition, som leddes av Varlds ekonomiskt forum. Initiativet syftar till att skapa en marknad för innovativ och hållbar energiteknik.

Stålföretagen kommer att använda väte och förnybar energi i de nya produktionsprocesserna för att successivt minska CO2-avtrycket i stålproduktionen. På så sätt kommer företagen att bidra till European Green Deal som syftar till att nå nollutsläpp i alla sektorer år 2050.

Läs mer om Fords övergång till en elbil i framtiden i:

 Fords Sustainability Report 2022.