Nyheter

Nya regeringen lovar utökat antal laddstolpar

Intresset för eldrivna bilar ökar kraftigt i Sverige, och i hela världen. Den nya regeringen som precis har tillträtt har i Tidöavtalet som just har presenterats utlovat en ytterligare satsning och utökning av laddstolpar i hela vårt avlånga land.

I en del av den nya regeringens miljösatsning så ska det helt enkelt bli enklare att kunna ladda sitt el-fordon oavsett vart man än bor i landet någonstans, tidigare har folk på glesbygden haft alldeles för långt mellan laddstationerna, något som det nu ska bli ändring på. 

Intresset för elbilar är stort i Sverige, och i södra Sverige där möjligheterna till laddning av sitt elfordon är betydligt flera än vad det idag är i glesbygden och i de norra delarna av landet så är självklart också intresset som allra störst.

Under de första sex månaderna av 2022 så köptes 41 500 nya elbilar i Sverige. Under samma period så registrerades det totalt sett 159 400 nya bilar i Sverige (oberoende typ av drivmedel). Denna statistik innebär att 26% eller en av fyra nyregistrerade bilar i vårt avlånga land faktiskt är en elbil.

Det som kanske är allra mest intressant med denna statistik är att antalet nya elbilar under de sex första månaderna under 2022 är en dubblering i statistiken jämfört med hur försäljningen av elbilar såg ut jämfört med samma period för 2021.

SUV:ar ökar kraftigt i popularitet

Tar man en närmare titt på vilka elbilar det är som varit mest populära under den första halvan av 2022 så ser vi också en klart tydlig trend, SUV:ar är de allra hetaste elbilarna på den svenska marknaden.

Kia e-Niro, Tesla Model Y och Volkswagen ID.4 i nämnd ordning är de tre elbilar som toppar försäljningslistan i Sverige från januari-juni under 2022. Vad är det då som alla tre dessa modeller av elbilar har gemensamt? Du gissar förmodligen helt rätt, alla är SUV:ar.

Tekniken för elbilar är i ständig utveckling och går i hastig takt spikrakt uppåt, så att intresset för elbilar i Sverige enbart kommer att öka i takt med att antalet laddstolpar även blir flera är såklart också att förvänta. Speciellt när Sverige redan är ett av de länder i världen som är främst på denna utveckling.

Vill man ta del av ny kunskap gällande teknik även mera allmän kunskap om andra stora som små frågor så går alltid detta att införskaffa sig via webbplatser som exempelvis smorgasbord.nu, strema.net och via oazo.se om man skulle önska detta.