Nyheter

DX225LC-7X Teleoperation Showpiece på Doosan Bauma Stand

Bauma demonstrerade Doosan ‘TeleOperation’ av företagets nya DX225LC-7X ‘Smarta’ bandgrävare som arbetar i demoområdet på montern.

Doosan definierar TeleOperation som drift av anläggningsutrustning från en fjärrstation. Vid den senaste Bauma skapade Doosan en av höjdpunkterna i showen, när företaget gav den första demonstrationen av 5G-teknik för världsomspännande teledrift av entreprenadmaskiner. Detta innebar att man körde en Doosan DX380LC-5 40-tons bandgrävmaskin belägen över 8 500 km bort i Sydkorea, från en operatörsmonter på Bauma-montern i München.

En av anledningarna till det enorma avståndet mellan maskinen och operatören vid Bauma 2019 var bristen på tillgänglighet av 5G-teknik vid den tiden i Europa. Tre år senare är 5G nu fullt implementerat i Europa så vid årets mässa kunde besökarna se alla delar av operatlon live i montern, med DX225LC-7X som teleopereras av en operatör i en monter i Innovation Centrum.

Doosans första ”smarta” bandgrävmaskin

Som Doosans första smarta bandgrävare är DX225LC-7X designad för att hjälpa förare att arbeta snabbare och mer effektivt. DX225LC-7X erbjuder ett antal spännande funktioner som standard, inklusive Full Electric Hydraulic (FEH)-teknik. Förutom FEH-systemet inkluderar andra standardfunktioner i DX225LC-7X integrerade 2D-maskinstyrning och maskinkontrollsystem, samt en e-Fence Virtual Wall. I den senaste utvecklingen är DX225LC-7X nu 3D Trimble-ready och Engcon redo som standard från fabrik. När maskinen har levererats till kunden kan de helt enkelt kontakta sin lokala Trimble-återförsäljare för en 3D-förlängning, samt sin lokala Engcon-återförsäljare för att installera en tiltrotator.

Maskinstyrning och maskinstyrning

Det integrerade maskinstyrningssystemet på DX225LC-7X använder sensorer monterade på framsidan och kroppen för att känna igen platsen för varje arbetsenhet och informera/vägleda den för operatören. Återkoppling till föraren ges via ljud- och bildskärmar som möjliggör förbättrad kontroll av maskinen i förhållande till den avsedda eller designade färdriktningen.

Det finns tre huvudfunktioner för maskinkontroll, och de kan aktiveras genom att trycka på lämplig funktionsknapp:

Grade Assist

Lyftassistent och vägningssystem

Virtuellt e-fence – för att begränsa grävmaskinen med maximal höjd/djup/räckvidd och svängvinkel i båda riktningarna.

Full Electric Hydraulic (FEH) Teknik

Full Electric Hydraulic (FEH)-teknik liknar D-ECOPOWER VBO-systemet (virtuell avtappning) som nu är inbyggt i standardmodellen DX225LC-7 och alla Doosan bandgrävare från DX300LC-7 och uppåt. I själva verket är FEH ett VBO-system utan pilottryckledningar. Joysticks och pedaler är helt elektriska, men ger föraren samma känsla som hydrauliska joysticks.

I FEH-systemet skickas en elektrisk signal till den centrala styrenheten och är som sådan mer exakt och ger snabbare information. Mottryck och energiförlust elimineras därför genom att leverera den exakta mängd olja som behövs. Eftersom systemet inte utnyttjar pilottrycket sparas energi och det resulterar i en bränslebesparing.

Faktum är att FEH-systemet ger avsevärt 8 % mindre bränsleförbränning jämfört med D-ECOPOWER VBO-systemet. Detta är utöver den 7 % minskning av bränsleförbrukningen som redan uppnåtts i standard DX225LC-7, jämfört med den tidigare DX225LC-5 modellen.

För mer om Doosan anläggningsutrustning:

www.eu.doosanequipment.com