Nyheter

Idag upphör klimatbonusen

Igår 7 November beslutade Regeringen att avskaffa klimatbonusen. Bakgrunden till detta är att kostnaden för att äga och köra en klimatbonusbil börjar bli jämförbar med kostnaden för att äga och köra en fossildriven bil.
Konkret innebär detta att den som beställer en klimatbonus bil efter den 8 November 2022 inte kommer erhålla klimatbonus. Redan beställda bilar påverkas inte av Regeringens nya regler kring bonusen. Enligt Näringsdepartementet påverkas inte heller Malusskatten av detta beslut.

Centerpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Martin Ådahl är kritisk till att regeringen kallar systemet för ett marknadsintroduktionsstöd:

– Det är en klimatbonus. Det är ett missförstånd att tro att den här klimatbonusen inte gör skillnad för de familjer som inte har råd att köpa elbil, säger han till TT.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund säger i en skriftlig kommentar till TT:

”Regeringen som talat sig varm om elektrifiering, fossilfrihet och att Sveriges klimatambitioner är intakta borde skämmas. Branschen kommer nu inte att få någon tid att förbereda sig, och alla de hushåll som vill ställa om kan få se sina planer gå i stöpet”.