Nyheter

FSJ beklagar att regeringen måste omfördela resurser från järnvägsunderhållet 2023 till underhåll av väg

Text: Föreningen Sveriges Järnvägsentreprenörer

Sverige har under lång tid satsat mindre än jämförbara länder på investeringar och underhåll av järnväg. Nuvarande investeringar kommer inte räcka för att upprätthålla järnvägsanläggningens nuvarande funktionalitet och det leder till långsiktigt ökade underhållskostnader.

Under sommaren har järnvägen haft problem med allt från sprickor i rälsen till införandet av Trafikverkets nya planeringssystem som orsakat tågstopp samtidigt som Sverige har fokus på att öka trafiken på järnvägen.

En fungerande och säker järnväg är av högsta vikt för att klara klimatomställningen och ge människor möjligheter att leva, bo och arbeta i hela landet. Men en säker järnväg kräver underhåll. Att då, som regeringen väljer att göra, flytta 750 miljoner från järnvägen till vägar och hävda att statens medel på detta sätt används på ett så effektivt sätt som möjligt är under all kritik. Regeringens uttalande om att minskningen i budgeten inte påverkar själva järnvägsunderhållet, då Trafikverket ändå inte kan omsätta dessa medel i närtid, är också bekymmersamt. Vi järnvägsentreprenörer har kapaciteten. Om vi får chansen…