Nyheter

Ny undersökning visar: Fysiska möten högt på agendan

Enligt en ny undersökning från det kollaborativa teknikföretaget Owl Labs är fysiska möten tillbaka på agendan, bokstavligt talat. I en ny undersökningen utförd av Novus har man tittat på svenskars mötesvanor i dagsläget och den visar att sju av tio (70%) är positiva till fysiska möten i professionella sammanhang.

Åtta av tio (82%) svenskar känner sig även positiva till fysiska möten i privata sammanhang. När det kommer till jobbmöten/möten i professionella sammanhang är endast ungefär var tionde svensk negativt inställd (8%).

 – Efter en stor omställning till att först arbeta hemma, till renodlat hybridarbete ser vi nu en stark vilja att ta möten i fysisk form. Även om möten sker i fysisk form kommer det fortsätta vara lika vanligt att inkludera deltagare via en videolänk – hybridmöten, eller helt digitala möten. Hybridarbete är just det – flexibelt att kunna blanda fritt mellan det digitala och det fysiska, vilket är det som anställda idag eftersträvar idag, säger Frank Weishaupt, VD för Owl Labs.

Möjligheten att kunna välja varifrån man arbetar och har möten är en väldigt viktiga aspekt bland svenskar. En tidigare undersökning från Owl Labs (feb 2022), utförd av Vitreous World, visar att närmare hälften (43%) av arbetstagarna i Sverige skulle tacka nej till ett jobb om flexibla timmar inte erbjöds och var tredje, 30%, skulle tacka nej om de inte tilläts en flexibel arbetsplats. 1 av 3 (33%) av de anställda uppger att om en framtida arbetsgivare krävde att de skulle arbeta från kontoret på heltid skulle de tacka nej till jobberbjudandet.

Majoriteten av yngre positivt inställda till fysiska möten på jobbet

Främst är det män i åldern 18 – 29 år som är särskilt positiva till fysiska möten i professionella sammanhang (83%). Bland kvinnor i samma åldersgrupp, 18 – 29 år, uppger majoriteten (60%) att de är positiva till fysiska möten i professionella sammanhang.

 – “The lost generation” kallas ibland de som precis i början av sin karriär eller direkt efter examen fick arbeta hemifrån under pandemin. Självklart är det fullt möjligt att lära sig en ny roll och komma in i arbetslivet genom digitala möten och samarbete. Sociala, och kulturella aspekter på en arbetsplats är däremot fortsatt viktiga och utgör en nyckelkomponent i modellen med hybridarbete, fortsätter Frank Weishaupt.

Endast en av tio negativa till fysiska möten

Av de personer (1 av 10) som är negativa till fysiska möten var de tre vanligaste formerna av möten som gav upphov till dessa negativa känslor: 1). Fysiska möten i allmänhet (49%), 2). Fysiska möten på arbetsplatsen (45%) samt 3). Fysiska arbetsrelaterade evenemang/event (40%).

Bland de som är negativa till fysiska möten överlag handlar det främst om: 1). Social ångest (52%), 2). Allmänt obehag (36%) och 3). Tidskrävande /inte effektivt (28%).

Om undersökningen

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Owl Labs under perioden 13 okt – 18 okt 2022 är Novus har genomfört 1005 intervjuer. Deltagarfrekvensen bland de inbjudna var 59%. Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel som ger representativa resultat. Syftet med undersökningen var att undersöka allmänhetens inställning till fysiska möten.

Om Owl Labs

Owl Labs är det första företaget att bygga AI-drivna, 360-graders videokonferenslösningar för hybridorganisationer. Dess produktsvit gör möten mer inkluderande och samarbetsvänliga genom att jämna ut spelplanen mellan deltagare på distans och i mötesrummet. Företagets flaggskeppsprodukt, Meeting Owl® 3, är den första WiFi-aktiverade 360-graderskameran, mikrofonen och högtalaren som automatiskt zoomar in på den som talar. Owl Labs har sitt har samlat in 22 miljoner US dollar i finansiering och är baserat i Boston, med fjärranställda och hybridanställda över hela världen.

För mer information:

https://owllabs.eu/