Nyheter

Säkerhet och besparingar drivkrafter för datacenter som tjänst

Att hyra datacenter som tjänst har snabbt seglat upp som en populär lösning när leveranstiderna på IT-hårdvara är längre än vanligt. Ökad säkerhet, tidsbesparingar och frigjorda resurser nämns som de största fördelarna.

I hårdvarubristens spår blir det nu allt vanligare för företag att hyra hårdvara som tjänst. Omkring en tredjedel av svenska företag uppger redan att de gått miste om affärer på grund av den rådande situationen. I stället för att låta företagens digitalisering bli lidande på en marknad där leveranstider av ny hårdvara fortfarande kan vara många gånger längre än vanligt, börjar allt fler IT-ansvariga nu att se sig om efter alternativa lösningar.

Komponentbristen slår brett – även om fordons- och tillverkningsindustrin är synnerligen drabbade, finns det även exempel på bygg och konstruktionsprojekt som blivit försenade på grund av det rådande läget. Företag har även tvingats senarelägga produktlanseringar eller avstå från att etablera sig på nya marknader, på grund av att de inte kunnat få tag på rätt hårdvara i tid.

Chippkrisen har nu pågått i flera år, och spridningseffekterna påverkar fortfarande stora delar av produktionskedjan, bland annat inom servrar och nätverksutrustning. Nästan tre av fyra svenska företag uppgav tidigare i år att de har påverkats negativt av fördröjda hårdvaruleveranser, vilket har bidragit till att nya lösningar nu börjar få fotfäste på den svenska marknaden. Hårdvara som tjänst har snabbt seglat upp som ett populärt alternativ, enligt en undersökning från Equinix som Norstat har genomfört.

 – Bolagen inser att hårdvarubristen inte kommer att lösas i närtid och tittar på andra lösningar – som att snabbt hyra digital infrastruktur som tjänst, säger Maria Sundvall, vd på Equinix Sverige.

Orsakerna till att företag nu i större utsträckning väljer datacenter som tjänst varierar, men tidsbesparingar och att det anses vara en säker lösning är anledningar som ofta förekommer bland de tillfrågande. Att både tid och resurser frigörs är den allra vanligaste anledningen – 41 procent av de IT-specialister som deltog i undersökningen svarade att lösningen gör just detta. Att det är en prisvärd lösning höll 40 procent av de tillfrågade med om. 39 procent av de tillfrågade höll med om att lösningen även lever upp till deras säkerhetskrav.

Vi kan förvänta oss att övergången går snabbt, bland de tillfrågade uppgav drygt hälften av bolagen att de redan inom tre år har för avsikt att gå över till hyrd hårdvara i någon utsträckning.

– Vår undersökning visar även att det är många företag som förlorar affärsmöjligheter på grund av hårdvarubristen och det gör att man inser att det behövs göras en snabb förändring. Ett av fem bolag vill gå över till datacenter som tjänst redan inom ett år vilket understryker allvaret i situationen, säger Maria Sundvall.