Nyheter

Den svenska lånemarknaden är en vital del av den ekonomiska infrastrukturen – en kort genomgång av hur den ser ut idag  

Tillsammans med våra nordiska grannländer så tillhör svenskarna ett av världens mest hårt belånade folk. Det är inte ovanligt svensken är upptecknad på flera olika lån samtidigt och många kommer att börja känna av hur privatekonomin pressas i takt med att räntorna kommer att höjas. Den svenska lånemarknaden av idag kan också vara svår att förstå sig på.

Idag så finns det nämligen en lång rad olika saker som en prospektiv låntagare måste ha i åtanke innan ett lån tecknas. I den här texten kommer vi att tillhandahålla en snabb genomgång kring just detta. Du kommer få information kring vilket som är det enklaste lånet att få, hur man går tillväga för att hitta det bästa lånet för sin egen situation, vilke och annan praktisk information. 

Olika typer av långivare 

I sverige så finns det idag primärt två olika långivare som man kan välja att vända sig till som privatperson. Vissa har även möjlighet att vända sig till ett fackförbund för att kunna teckna upp sig på lån, men detta är inte möjligt för alla. Istället så behöver svenska långivare idag välja mellan antingen en bank eller ett fristående låneföretag. 

Banken är också det som känns naturligt för de allra flesta. Banklojaliteten i Sverige är mycket hög och det är många som har ett stort förtroende för sin bank. Att söka sig dit för att teckna upp sig på ett lån, oavsett typ, känns därför tryggt och det är inte konstigt att en av de stora traditionella bankerna är ett populärt val för exempelvis bolån eller större privatlån. Samtidigt så blir det allt vanligare att svenskar söker sig till fristående låneföretag. Dessa långivare erbjuder i vissa fall lån som är lättare att bli beviljad på, eller erbjuder konsumenter aningen lägre räntor.

Så hittar man det bästa lånet

På grund utav att det finns en sådan enorm mängd av olika långivare och låneerbjudanden att välja bland så behöver man som konsument hitta ett bra erbjudande som passar väl in på ens egen ekonomi. Det absolut bästa sättet att göra detta på är att vända sig till en låneförmedlare som direkt kan ge en överblick kring vilka olika erbjudanden och som samtidigt jämför olika långivare som finns tillgängliga på den svenska lånemarknaden av idag.

Kreditupplysningar

I Sverige så är det lag på att en långivare genomför en kreditupplysning innan en låntagare blir beviljad på ett lån. Allt som oftast görs detta via Upplysningscentralen (UC). Men det går också att söka sig till långivare som erbjuder lån utan UC, som kan vara lättare att bli beviljad på. Detta kan komma mot en högre ränta vilket alltid inte är förmånligt, men är i sin tur lättare att bli beviljad på jämfört om man valt ett lån via UC. Det är dock värt att notera att detta inte innebär att lånet är utan kreditupplysning helt och hållet, utan enbart innebär att kreditupplysningen genomförs av ett annat företag.