Nyheter

Debatt: ”Sluta leka affär med järnvägs­branschen”

”Kaoset som just nu pågår inom järnvägen har sin grund i en avreglering som gått över styr.”

Det skriver Gabriella Lavecchia och Alex Weinfors, Seko i en debattartikel i Svenska Dagbladet:

”Vi har de senaste veckorna kunnat följa hur desperationen hos många tågresenärer blivit mer och mer påtaglig. Strul i SJ:s boknings­system tillsammans med en komplex prissättnings­modell har lett till ett boknings­kaos av sällan skådat slag. Allt detta dessutom mitt i en tid där många planerar sina resor inför jul. Detta är såklart allvarligt, men frågan om järnvägens problem och utmaningar är betydligt större och mer omfattande än just de akuta problemen som visar sig just nu.”

”En fungerande järnväg är grunden i hela infrastrukturen, den är klimat­smart och helt nödvändig för att Sverige ska fungera. Utan järnvägen stannar Sverige helt enkelt. Järnvägen behövs för att transportera människor till deras arbeten, familjen under semestern och till att transportera gods runt om i landet. Men något är sjukt med den svenska järnvägen. Det senaste exemplet beskrev vi inledningsvis, när SJ släppte tågbiljetterna inför julen. Ett högt tryck på att boka biljetter fick SJ:s boknings­system att kollapsa.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.svd.se/a/Mo7AjE/seko-sluta-leka-affar-med-jarnvagsbranschen