Nyheter

Posten Norge och Bring investerar i drönarbolaget Aviant

Posten Norge och Bring investerar i drönarstartupbolaget Aviant genom sin venturesatsning Bring Ventures. En stor potential och önskemål om att snabbt kunna komma igång med drönarleveranser när förutsättningarna och regelverk är på plats är anledningen bakom.

– Posten Norge har i 375 år legat i framkant när det gäller att ta i bruk ny teknologi och effektivisera leveranser. Investeringen i Aviant ger oss en stor insikt och kunskap i hur vi kan använda ny teknik för snabba leveranser framöver. Samtidigt kan vi som logistikkoncern bidra med värdefull logistikerfarenhet till Aviants fortsatta utveckling säger Anett Berger Sørli,investment director på Bring Ventures.

När de tekniska och juridiska förutsättningarna finns på plats vill Posten och Bring vara startklara för leveranser med drönare. Under hösten har logistikjätten genomfört ett första testprojekt med drönare. Från norska Snåsa till Namsos har man kört drönare med vattenprover. Nu väljer man att investera i bolaget eftersom man har en stark tro på att drönare kan spela en viktig roll i framtidens snabba leveranser.

– Transport måste alltid tänkas på som ett samspel av olika transportmedel. Drönare är väldigt effektiva för transport av varor som inte väger så mycket, men de är långt ifrån lösningen på alla transportbehov. Genom att kroka arm med de bästa i Norden på transport öppnas möjligheten att lösa transportproblem genom samspel mellan drönare och annan traditionell transport. Vi har fått ett väldigt bra intryck av Posten Norge och Bring genom vårt samarbetsprojekt i norska Namsos. Vi är därför riktigt nöjda med att ha med Posten och Bring i den här investeringsrundan, säger Lars Erik Matsson Fagernæs, VD på Aviant.

Investeringsrundan leds av Luminar Ventures, och totalt får Aviant in 23 miljoner norska kronor.

Om Aviant

Aviant är ett drönarföretag som grundade 2020 på MIT av tre studenter från NTNU i Trondheim. Aviant har utvecklat en mjukvara för drönarleveranser och har på kort sikt lyckats få flera pilotprojekt med aktörer i både Norge och Sverige. Aviant har flugit mer än 2 000 flygningar, som täcker mer än 25 000 km, vilket motsvarar 70 gånger mellan London och Paris med flyg. Aviants lösning skiljer sig från traditionella drönare genom att vara en hybrid mellan en drönare och ett flygplan. Detta gör att den kan lyfta vertikalt från en parkeringsplats eller ett tak men flyga framåt med hjälp av vingarna.