Nyheter

Bravida installerar energieffektivt i nytt datacenter

Bravida får i uppdrag av Trollhättan Energi att installera deras nya datacenter med fokus på värmeåtervinning och minimering av energianvändning. I uppdraget ingår även ett femårigt driftavtal för anläggningen och funktionen.

Bravida som totalentreprenör kommer i projektet att designa, bygga och leverera ett skalbart och nyckelfärdigt datacenter. Uppdraget innefattar bland annat värmeåtervinning där överskottsvärmen återförs tillbaka till fjärrvärmenätet i staden, samt ett system med hög optimerad verkningsgrad för drift av anläggningen.

– Vi är stolta över att få leverera en hållbar och energieffektiv lösning till Trollhättan Energi och för Bravida är detta ytterligare en leverans av datacenter och kritisk infrastruktur. Det är en styrka att vi på Bravida både har kompetensen inom alla discipliner och den lokala närvaron, kommenterar Johan Kügler, affärsområdeschef Critical Power, Bravida Sverige.

Projektansvarig från Bravida är avdelningen Critical Power i samarbete med de lokala avdelningarna på Bravida i Trollhättan.

– Trollhättan Energi märker en ökad efterfrågan om plats i datahall, vilket är en följd av det rådande världsläget. Valet föll på Bravida eftersom deras lösning på datacenter samt erbjudande inom fjärrvärmeåtervinning och solceller gör att vi på sikt kan minska vår miljöpåverkan. I den nya hallen kommer vi ha möjlighet att växa och justera tillkommande moduler efter kunders eventuella önskemål, kommenterar Tom Nordal, stadsnätschef på Trollhättan Energi.

Projektet påbörjades 1 juli 2022 och förväntas vara klart juli 2023.