Nyheter

Bättre batterihälsa bäddar för problemfria bilresor under vintern

Att byta till vinterdäck i god tid innan den första snön faller är en självklarhet för de flesta bilägare. Nu är det dags att lägga till ännu en säsongsbetonad aktivitet för många. För den som kör en bil är det viktigt att ägna sig åt lite enkel batterivård. Det ger problemfria bilresor och en bil som håller längre.
När det är kallt behöver batteriet i din bil jobba hårdare. Dessutom är laddningen inte lika effektiv när det är kallt, batteriet kanske bara laddas till 60 procent av sin kapacitet. Det gör att motorn i bilen använder 5 – 10 fler hästkrafter än när det är varmt ute och därigenom förbrukar mer energi. Batteriet fungerar inte bara sämre under vintern, risken för att bilen ska gå sönder ökar också.
Det här gör regelbundna laddningar med en pålitligt och effektiv batteriladdare till en nödvändighet under vintern.
– Det blir extra viktigt att ta hand om batteriet under vintern. Sommarvärmen kan leda till påfrestningar på batteriet, vars effekter kanske inte märks förrän det blir kallare, när det behövs mer kraft för att starta bilen. Botemedlet är regelbundna laddningar av batteriet. Det minskar inte bara risken för problem, utan sparar också pengar eftersom livslängden för batteriet kan trefaldigas, säger Gary Brown, internationell chef för aftermarket och marknadschef på CTEK.
Det finns några funktioner som är extra viktiga för batteriladdare under vintern, som automatisk temperaturkontroll. Den gör att man inte behöver tänka på temperaturen själv, utan bara kan använda laddaren som vanligt. En liten skärm som visar hur långt laddningen framskridit och om batteriet är tillräckligt laddat för att bilen ska kunna startas på ett säkert sätt bidrar också till mer problemfria bilresor.
Om du har en sådan otur att du blir stående med ett urladdat batteri ute i kylan kommer du att uppskatta en portabel laddare. Allra bäst är det om den även kan fungera som ett extra batteri, så du kan köra vidare direkt.
Kort laddningstid som gör att ett batteri blir funktionsdugligt snabbt är ytterligare en fördel. Vissa batterier behöver bara laddas i 15 minuter, för att det ska gå att köra bilen på ett sätt som är säkert för all elektronisk utrustning. Ett sådant batteri är att föredra framför ”startare” som i princip ger ett batteri en kraftig elchock för att väcka det till liv.
Andra extrafunktioner av intresse är möjligheten att ladda mobiler, surfplattor och andra enheter via USB-portar. Men allra viktigast är förstås att ladda batteriet i bilen regelbundet med en tillförlitlig och effektiv laddare. Det ger problemfria resor med en bil under vintern.