Nyheter

Slussen i Stockholm beräknas vara klar 2026

Den viktiga knutpunkten för resenärer, slussen på Södermalm i Stockholm, förväntas vara helt klar till 2026. Det har bland många stockholmare funnits en stor tvekan till att slussen skulle byggas om samtidigt som det även fanns (och fortsatt finns) en hel del stockholmare som är emot bygget helt och hållet.

Så, varför byggs då slussen om överhuvudtaget? Det är främst på grund av två viktiga orsaker. En klimatanpassning görs som inte bara är viktig för Stockholm som stad men som även är viktig för resterande del av hela Mälardalsregionen. 

Riskerna för översvämning i hela Mälardalen är idag alldeles för stora och där möjligheten för att man ska kunna tappa ut vatten ur Mälaren är alldeles för små för att man ska kunna förhindra att det kommer att ske översvämningar vid situationer där det är rejäla flöden av vatten i Mälaren.

Utöver att man minskar risken för översvämningar efter att ombyggnationen av slussen är helt klar så kommer detta dessutom att resultera i att dricksvattnet säkras för cirka två miljoner människor som bor och arbetar i Mälardalsregionen.

Slussen anpassas efter dagens behov 

En ytterligare faktor till att slussen också byggs om är helt enkelt att hela slussenområdet är rejält slitet efter över 80 år av resande stockholmare. 

Detta har gjort att behovet var starkt, och rent av nödvändigt att inte bara renovera delar av slussen utan till och med att behöva riva och bygga upp slussen helt och hållet från grunden igen, något som nu alltså är i full gång och som förväntas vara helt klart under 2026.

Ett exempel på hur nedgånget slussenområdet faktiskt var finns från 2010 när man hittade 178 stycken riktigt allvarliga konstruktions skador, något som har kostat enormt mycket pengar att år efter år behöva underhålla och reparera, kostnaden för att enbart hålla slussenområdet säkert för resande stockholmare kostade då i runda slängar cirka 10 miljoner kronor varje år.

När hela arbetet med slussen kommer att stå helt klart så kommer också slussen som knytpunkt att vara helt anpassat efter de olika behov som finns från både pendlare, vanliga resenärer och turister i Stockholm.

Vill man ta hjälp av ny uppdaterad fakta gällande slussen arbetet så går detta bland annat att hitta via vaxer.stockholm som är Stockholms stads officiella hemsida. Annan information och kunskap utöver slussen arbetets fortskridande går också att hitta om man söker mer info på webbplatser som ebbaoalfred.se och carinne.nu om man skulle vilja.