Nyheter

LSAB Svenska Produktion AB, LSAB Svenska Försäljnings AB och Micor AB nu ISO 9001 & ISO 14001-certifierade

LSAB erbjuder ett komplett sortiment av verktyg och service för sågverk. Med sin spetskompetens i branschen är man nu en ledande aktör i Norden och Baltikum inom sågverk, hyvleri samt snickeri och möbelindustri. LSAB/Micor har enheter i Laholm, Långshyttan, Vissträsk och Växjö.

Projektet med att ISO-certifiera LSAB:s svenska enheter inom LSAB Group startade i september 2021 och drygt ett år senare kan företagens 130 medarbetare glädja sig åt att projektet är i hamn och certifikatet sitter på väggen. Alla medarbetare har fått utbildning i ledningssystemet och de rutiner de omfattas av. Interna revisioner har genomförts där man granskat företagets processer mot olika krav (standardens krav, egna krav och förstås kundkrav).

Att vara ISO-certifierad innebär flera åtagande och förenklat kan man säga att ISO 9001 har kunden i fokus. ISO 14001 har miljön i fokus och över tid ska man se till att man förbättrar sin miljöprestanda. Självklart ska man uppfylla lagar och andra krav som ställs på företaget.

Effektiv projektgrupp hos LSAB

Anna Thuresson (Sustainability Director, LSAB Group) har tillsammans med Liselotte Eriksson (Miljö & kvalitetskoordinator, Fortiva AB) hållit i taktpinnen för ISO-projektet. Anna har tidigare varit platschef för Laholmsfabriken och ansvarar nu för LSAB Groups hållbarhetsarbete. Liselotte Eriksson ansvarar för Fortivas ISO-arbete. Certways Monika Källström har guidat och väglett.

Som certifieringsbolag valde man SB Cert och revisor Krister Lundell.

På frågan om vad projektet gett företaget, utöver ISO-certifikaten, konstaterar Anna och Liselotte att:

Projektet har ökat kommunikationen och samspelet mellan de olika enheterna inom LSAB/Micor.

Vi bättre nyttjar synergier och har ökat samsynen inom LSAB Group.

Arbetet med struktur som påbörjats tidigare har fått ny kraft och blivit viktigt på riktigt med ledningens engagemang.

Möjlighet att använda interna revisorer över bolagsgränserna inom LSAB Group, och därigenom utnyttja kompetensen i gruppen.

Hållbarhet

Förnybar energi, minskning av energiförbrukning och minskning av CO2-utsläpp. Därutöver stödjer företaget projekt Solvatten; en svensk innovation som hjälper familjer till rent vatten i utsatta områden. Detta är områden som LSAB jobbar med i sitt hållbarhetsarbete, läs mer i LSAB:s Hållbarhetsrapport.