Nyheter

Svensk Sjöfart: ”Förstår samhället vilka enorma mängder fossilfri el som behövs?”

”För att ersätta de 200 miljoner ton olja/diesel som årligen används av världshandelsflottan med elektrobränslen så behöver man ungefär 5500 TWh/år av förnybar el för dess produktion, vilket är 54 procent mer än vad som i dag produceras i hela världen. Detta motsvarar cirka 800 kärnkraftverk eller 580 000 landbaserade vindkraftverk. Förstår samhället hur den här omställningen ska ske.”

Det skriver Fredrik Larsson, ansvarig för miljö- och klimatfrågor, Svensk Sjöfart i en debattartikel i Göteborgs-Posten:

”Alla branscher står inför en stor utmaning att säkerställa sitt behov av fossilfri eller förnybar el, så även sjöfarten. För branschen är detta kanske en ännu större utmaning än för andra delar av samhället eftersom elen behöver omvandlas till energibärare som kan lagras ombord för längre resor där batteriers kapacitet inte är tillräckligt.”

”För sjöfarten omnämns ofta gröna elektrobränslen som lösningen. Den internationella branschorganisationen Intertanko, som representerar rederier inom tanksegmentet, har räknat ut att för att ersätta de 200 miljoner ton olja/diesel som årligen används av världshandelsflottan med elektrobränslen så behöver man ungefär 5500 TWh/år av förnybar el för dess produktion, vilket är 54 procent mer än vad som idag produceras i hela världen. Detta motsvarar cirka 800 kärnkraftverk eller 580 000 landbaserade vindkraftverk.”

Läs hela debattartikeln här:

www.gp.se/debatt

Foto: Alexander Kliem