Nyheter

Bra att tänka på när du ska ta företagslån

När man driver ett företag kan det ibland krävas extra kapital. Ett bra sätt att få in mer pengar i verksamheten är genom att ta ett företagslån. Men precis som när det gäller många andra lån så finns det många olika långivare som erbjuder företagslån med en mängd olika villkor. För att få koll på allt gäller det att man gör sin research angående just företagslån.

Något som man verkligen måste känna till innan man tecknar ett företagslån är att veta vilken ränta man får. Vissa långivare erbjuder en fast ränta och detta kan vara en stor trygghet för alla företagare, eftersom att man då vet hur mycket lånet kommer att kosta. Det finns också lån med rörlig ränta men när det gäller just företagslån är detta vanligare när man lånar en mindre summa pengar.

En annan sak som man verkligen måste hålla ögonen på är om det finns några dolda avgifter. Med dolda avgifter menas allt som läggs på lånet utöver räntan. Dessa avgifter dyker oftast upp i det finstilta så därför är det viktigt att läsa igenom alla regler och villkor innan man skriver på pappren för lånet.

Vanliga namn för dessa dolda avgifter är namn som “handläggningsavgifter”, “serviceavgifter” eller liknande. Dessa avgifter kan vara både höga och återkommande, exempelvis att de dras en gång i månaden i samband med att du gör din avbetalning och betalar in räntekostnaden.

En annan sak som är bra att känna till är att alla långivare inte beviljar företagslån till företag med vissa bolagsformer. Exempelvis om du driver en enskild firma kan det vara svårare att bli beviljad ett lån än om du driver ett aktiebolag. Vissa långivare godtar dock såväl handelsbolag som enskilda firmor och visas långivare beviljar även lån åt kommanditbolag. Oavsett i vilken form bolaget drivs så behöver det som regel vara registrerat i Sverige.