Nyheter

Stena Lines andra E-Flexfärja sjösatt

Helt nya Stena Ebba döptes under en ceremoni den 11 januari 2023 i Karlskrona, och därmed är Stena Lines andra E-Flexerfärja sjösatt på Karlskrona-Gdynia linjen.

Som traditionen bjuder krossades en flaska champagne mot skrovet av fartygets gudmor – Blekinges Landshövding Ulrica Messing. Dopet av Stena Ebba följer upp introduktionen av systerfartyget Stena Estelle i september 2022 och med de två nya fartygen på linjen Karlskrona-Gdynia fortsätter banden mellan Sverige och Polen att stärkas.

– Med vår nya moderna Stena Ebba i södra Östersjön svarar vi mot kundernas efterfrågan i en dynamisk ekonomisk region som fortsätter att växa, säger Niclas Mårtensson, vd Stena Line. Han fortsätter: Vi har funnits på den här linjen under mer än 25 år och med våra nya E-Flexerfärjor kommer vi att ge våra partners möjlighet att växa sina affärer genom ökad tillgång till Europas marknader och leverantörskedjor.

Stena Ebba är en av rederiets största färjor i Östersjön – med sina 240 meter ryms 1,200 passagerare och 200 lastbilar. Fartyget har hela 3,600 längdmeters lastyta vilket innebär inte mindre än en 60-procentig ökning av fraktkapaciteten jämfört med tidigare färjor på samma linje.

Det här är en helt ny färja – nyligen anländ till linjen Karlskrona-Gdynia direkt från varvet. Färjan är energieffektiv tack vare en optimerad skrovdesign och även mer hållbar, inte minst genom möjligheten att använda landström i hamnarna vilket minskar utsläppen. Interiören har designats i skandinavisk stil med panoramafönster vilket med säkerhet kommer att attrahera passagerarna.

– Genom invigningen av Stena Ebba på linjen Karlskrona-Gdynia och även introduktionen av dess systerfartyg Stena Estelle, inleder vi en ny fas i utvecklingen av vår region. Vi är så glada över att kunna erbjuda våra kunder de modernaste färjorna på marknaden. Moderniseringen av vår flotta kommer att möjliggöra en kraftig kapacitetsökning vilket är viktigt inte bara för oss och våra kunder utan även för hela regionen och länderna vi kopplar samman, säger Marek Kiersnowski, Regionchef för Baltic Sea South hos Stena Line.

Stena Line har under senare år gjort stora satsningar för att modernisera Karlskrona-Gdynias färjelinje. I juni 2022 flyttades verksamheten till den nya färjeterminalen I Gdynia vilket gör plats för 240 meter långa fartyg och samtidigt erbjuder möjligheten att utveckla intermodala lösningar genom närheten till järnvägsräls. I september introducerades den nya färjan Stena Estelle som nu följs av Stena Ebba.

På andra sidan Östersjön ligger inte Karlskronas färjeterminal långt efter. Under Stena Lines 25 år av verksamhet på linjen till Polen har hamnen expanderat med en modern terminal som servar behoven både hos en växande passagerarskara samt större fraktvolymer.

Stena Ebba fakta:

Byggår: 2022

Döpt i Karlskrona 11 januari 2023

Gudmor: Ulrika Messing, Landshövding, Blekinge Län

Sattes in på linjen Karlskrona-Gdynia 2 januari 2023

Längd: 240 meter

Djupgående: 6,4 meter

Bredd: 28 meter

Kapacitet: 3600 lastmeter, 1,200 passagerare, 263 hytter